Wouter Hoeffnagel - 04 november 2016

Tim Berners-Lee: ’Wie open data weet te manipuleren kan een enorme chaos veroorzaken’

Steeds meer data wordt openbaar beschikbaar gesteld. Dit is echter niet zonder risico. Indien cybercriminelen deze openbare datastromen weten te manipuleren kunnen zij hierdoor een grote chaos veroorzaken, waarschuwt Tim Berners-Lee.

Berners-Lee wordt gezien als de bedenker en grondlegger van het world wide web. Daarnaast heeft hij samen met hoogleraar Sir Nigel Shadbolt het Open Data Institute (ODI) opgericht. Deze organisatie wil het openbaar maken van data stimuleren. Tegelijkertijd zien Berners-Lee en Shadbolt echter ook risico’s aan het openbaar maken van data. In een interview met The Guardian waarschuwen zij hiervoor.

Verkeersopstopping veroorzaken
“Indien je bijvoorbeeld verkeersdata verstoord en tegen iedereen zegt dat alle wegen ten zuiden van de rivier gesloten zijn, gaat iedereen naar het noorden van de rivier. Dit kan een volledige stad verstoppen”, waarschuwt Berners-Lee. Shadbolt deelt deze zorg en noemt een dergelijke aanval de ‘ultieme hack’. De hoogleraar wijst op de film The Italian Job, waarin verkeerslichten worden gemanipuleerd. “Indien mensen nadenken over beveiliging maken zij zich vooral zorgen over wat mensen zullen ontdekken”, legt Berners-Lee uit. “Waar zij echter niet aan denken is de mogelijkheid dat dingen worden veranderd.”

Shadbolt is van mening dat open data als vitale infrastructuur beschouwd zou moeten worden. Zo kan dergelijke data een lijst met alle legale bedrijven in een land of een overzicht van alle locaties van ziekenhuizen betreffen. Dergelijke informatie is van kritiek belang en is daarmee onderdeel van de kritieke infrastructuur van een land. De data zou dan ook als zodanig beschermd moeten worden, aldus Shadbolt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!