Redactie - 04 november 2016

Google ontkent zijn dominante positie op het internet te misbruiken

Google ontkent dat het zijn dominante positie op het internet zou misbruiken. Het bedrijf reageert daarmee op een onderzoek van de Europese Commissie.

Volgens Google heeft Brussel onvoldoende bewijs en wordt een groot aantal gebruikers geschaad ten gunste van een aantal kleine partijen. Vooral het feit dat de Commissie in het onderzoek bedrijven als Amazon en eBay niet als concurrenten ziet, stoot Google voor de borst. De Commissie zou onvoldoende zicht hebben op de markt.

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager kondigde afgelopen zomer aan dat het lopende onderzoek naar het misbruik van een dominante marktpositie verder wordt uitgebreid. De Commissie had in april vorig jaar al de beschuldiging geuit dat de Amerikaanse internetgigant bij de presentatie van zoekresultaten zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping een voorkeursbehandeling geeft.

Nieuwe gegevens sterken de Commissie in haar overtuiging. Ze hecht ook geen geloof aan het argument van Google dat het bedrijf met zijn prijsvergelijkingsdienst in concurrentie is met online handelsplatformen als eBay en Amazon. En zelfs als dat het geval zou zijn, dan nog blijft de Commissie bij haar voorlopige conclusie dat het gedrag van Google de concurrentie verzwakt en zelfs marginaliseert.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!