Redactie - 08 november 2016

SUSE zet groei door met overname openATTIC

SUSE groeit gestaag. Het fiscaal jaar 2016, dat inmiddels al enkele maanden is afgelopen, gaf een omzetgroei te zien van 18 procent. Bovendien wint de onderneming aan martktaandeel. Daarmee voldoet het bedrijf aan de zichzelf gestelde doelen. Ook het lopende fiscale jaar geeft eenzelfde beeld. Zo zegt topman Nils Brauckmann (foto) op de eerste dag van SUSEcon 2016 in Washington. Hij vertelt tevens dat Suse de storage-beheeroplossing openATTIC overgenomen van het Duitse bedrijf it-novum.

De afgelopen vijf jaar is het succes van Suse gekenmerkt door organische groei. “Maar de ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat dit niet meer afdoende is om aan de behoeften van onze klanten te kunnen voldoen”, aldus Brauckmann. En dat geldt vooral op het gebied van storage. Organisaties kampen met een enorme datagroei en regelgeving om de gegevens langer te bewaren en aan de overheid te kunnen tonen wanneer dat wenselijk wordt geacht.

Ton Musters, sinds enkele maanden, de VP Emea Sales bij SUSE zegt dat de bekendheid met de regelgeving bij organisaties nog tegenvalt. Hij doelt met name op de General Data Protection Regulation (GDPR) die van kracht is per 25 mei 2018. Deze regelt onder meer de bescherming van persoonlijke gegevens van mensen door bedrijven die dergelijke data opslaan. De regels gaan na een overgangsperiode van twee jaar in op 25 mei 2018 en hoeft niet eerst in landelijke wetgeving te worden geïntegreerd. “Het betekent heel veel voor de opslagstructuren, maar ik merk niet dat het leeft bij het Nederlandse bedrijfsleven.”

Hij vertelt onlangs een gesprek te hebben gehad met een topman van een winkelketen. “De overheid gaat verplichten dat de winkels hun videobeelden zes maanden lang moeten bewaren. Als ze dat moeten gaan doen met de proprietary oplossingen, dan kost dat een godsvermogen. Een bedrag dat niet is door te berekenen naar de klant. Vandaar dat hij bij ons, als open source bedrijf, aanklopte.”

Een opslagsysteem van SUSE is volgens hem veel kostenefficiënter, vanwege het open source karakter en het gebruik van standaard x86 schijven. “Bovendien beschikken wij over Open-iSCSI Initiatior waardoor het mogelijk is Windows-machines in het opslagplatform op te nemen en te beheren vanaf één console.” Volgens Musters is dit laatste een sterk argument om organisaties te overtuigen met SUSE Enterprise Storage aan de slag te gaan.

OpenATTIC

Juist vanwege de stormachtige groei van data en de toegenomen regelgeving heeft SUSE besloten een technologie-overname te doen. “Wij werkten al eerder samen met it-novum, met name in het project openATTIC, maar we hebben nu besloten de onderneming over te nemen om meer invloed te kunnen uitoefenen op de ontwikkelingen en omdat onze klanten zitten te wachten op een framework voor opslagbeheer.”

De software defined storage management van openATTIK gaat de beheeroplossing worden binnen SUSE Enterprise Storage, waarvan vandaag versie 4 is aangekondigd. De techneuten van it-novum die eerder al samenwerkten met SUSE op dit vlak zijn nu in dienst van SUSE.

Michael Kienle, CEO van it-novum: “De verbintenis met open source door SUSE kent zijn gelijke niet in de wereld, waardoor de overname een logische stap is voor beide bedrijven. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor het openATTIC-project, onze klanten en ingenieurs erg serieus, en we weten dat dit alles in goede handen is bij SUSE.”

De overname betekent tegelijk dat SUSE zich voortaan inzet – met mensen en middelen – voor dit open source project. “En natuurlijk blijft dit een open source project”, zegt Brauckmann, “want open source is ons DNA in elk aspect. Zogezegd zijn we een open open source company; wij wijken op geen enkel punt van de principes af.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!