Redactie - 08 november 2016

Start-up met 140.000 medewerkers

Afgelopen week was ik op de Storage Expo en die was anders dan de andere jaren. Vol met start-ups, terwijl de bekende merken afwezig waren. Geen EMC, NetApp, HDS, Dell, IBM of HP meer te zien. Wel alle nieuwe starters in de markt en maar slechts twee oude bekenden in een nieuw jasje: Dell EMC en HPE. De eerste groter en de tweede kleiner dan vorig jaar. Een afspiegeling van twee verschillende marktstrategieën: moet je in deze tijd consolideren en groeien, of moet je juist kleiner en flexibeler worden? Dell en EMC waren al jaren verloofd. Nu zijn we eindelijk toch getrouwd en hebben we allebei onze kinderen (uit eerdere relaties) meegenomen. En ik kan zeggen dat we ons bij Dell EMC op dit moment een beetje een start-up voelen, maar dan een met 140.000 medewerkers.

End-to-end
Klanten willen op het gebied van informatiediensten in toenemende mate end-to-end-oplossingen. Men wil ontzorgd worden op het gebied van infrastructuren en het aantal leveranciers beperken. En dat kan ook goed omdat cloud-standaardisatie veel makkelijker, flexibele make-or-buy mogelijkheden biedt voor informatieservices. Daarnaast kan met Open Source het aantal verschillende softwareleveranciers met bijbehorende verschillende licentiecontracten worden verminderd. Onze klanten zijn aan het consolideren op het gebied van informatiedienstverlening omdat het qua beschikbare standaardisatie en techniek eindelijk kan.

Nutsvoorziening
Informatie-infrastructuur is een nutsvoorziening geworden, opgebouwd uit standaardbouwstenen, end-to-end. En het liefst zo min mogelijk leveranciers en daarnaast pay-as-you-use contracten. Daarom hebben Dell en EMC besloten samen verder te gaan om die klantontwikkeling optimaal te kunnen ondersteunen. En ook nog eens als een privaat bedrijf, zonder hijgende activistische aandeelhouders die elk kwartaal hun rendement willen zien en geen lange termijn-geduld (meer) hebben.

IT wordt tegenwoordig niet meer op de vloer van het datacenter in elkaar gesleuteld. Alles kan prefab worden gebouwd en getest in de fabriek in de vorm van hyperconverged systemen. Processor en flash in generieke rekken, de software levert de intelligentie hoe processor en flash zich op bepaalde momenten in welke functie moeten gedragen. Hierdoor zijn productiekosten lager en duurt het inbedrijfstellen korter. Dat verwacht men immers van een nutsvoorziening. Het is geen dure high tech meer, zie mijn vorige blog hierover, maar een commodity met slimme software.

Cloudsourcen
In ons partnerlandschap zien we die klantbeweging ook zijn gevolg hebben. Het ouderwetse ‘outsourcen’ wordt minder. Hele datacenters overnemen en die vervolgens als provider standaardiseren, is op zijn retour. We zien zelfs klanten insourcen, zelf de regie weer oppakken en daarna delen ervan bij cloudproviders onderbrengen. Dat kan bij diezelfde outsourcingspartner, maar onder hele andere condities, waarbij ook delen naar publieke cloud-leveranciers gaan.

De ontwikkeling is al jaren gaande, ik heb hier in 2012 al een blog overgeschreven. Heel veel diensten zijn immers zo standaard en algemeen geworden, dat je die niet meer zelf maakt of laat maken. Een groot palet van hybride cloud-vormen zien we vandaag de dag ontstaan, waarbij ook lokale spelers op die standaardplatformen hun unieke product kunnen leveren. Zo is KPN als lokale speler door Gartner als zo’n innovatie niche speler geplaatst in het ‘European Managed Hybrid Cloud Hosting Quadrant 2016’.

Lokale clouddiensten
Gartner onderzocht de 28 lidstaten van de EU, waarbij elke staat vaak een eigen invulling heeft van EU-regels zoals privacy, maar ook door cultuur en landstaalonderscheidend zijn. Ze hebben veel lokale datacenters die onder de jurisprudentie van die lidstaten vallen. Met de elk jaar goedkoper wordende infra-bouwstenen, kunnen lokale providers makkelijk dezelfde prijzen en kwaliteit leveren als de grote public cloud-providers.

Als Dell EMC leveren we geautomatiseerde hybride cloudplatformen die 20 tot 30 procent onder de kosten van de markt van grote publieke aanbieders liggen. Afhankelijk van gebruik en minimale afname natuurlijk: gewoon even uit de muur een dienst gebruiken, en die dan weer af zetten als hem niet meer gebruikt, is natuurlijk reuze handig en voordelig. Maar als een langere continue minimale afname nodig is, is het gebruik van een private cloud of gehost bij een lokale provider vaak aantrekkelijk. En je data blijft in de buurt en onder lokale jurisprudentie, in toenemende mate zinvol en verstandig.

Cross-cloud management
De cross-cloud architectuur die VMware op VMworld lanceerde maakt het makkelijker om informatiediensten over verschillende cloud-platformen te managen. Van privaat tot publiek zoals Amazon, over verschillende cloud-platformen heen, van PC tot tablet en van terminal tot smartphone. Iedereen kan op die wijze zijn eigen persoonlijke cloud inrichten met diensten van Apple of Microsoft, met oplossingen van Google tot Salesforce of welke andere aanbieder ook.

De universele cloud waar we tien jaar geleden nog van droomden, is heel dichtbij gekomen. Volwassen aanbieders, volwassen diensten en volwassen gebruikers. De cloud is niet meer onderscheidend, het is de norm geworden. Wat rest, is dat we onze processen en organisaties innoveren, opdat ze honderd procent van deze nieuwe infrastructuur kunnen profiteren. Digitaal transformeren gebaseerd op een cloud-infrastructuur.

Digitale Transformatie
De focus verschuift van productleverancier naar het leveren van oplossingen, het kunnen ontzorgen en zelfs het kunnen invullen van toekomstschetsen. En vraagt lichtvoetigheid en creativiteit om deze nieuwe toekomstbeelden te herkennen, in te schetsen en die ‘digitaal transformerende klant’ te ondersteunen. Die nieuwe wereld bouwen, doet ons voelen als een startup met 140.000 teamleden. Als marktleider in staat elke klant op alle gebieden te helpen zijn toekomstdromen te realiseren.

Digitale transformatie is voor iedereen mogelijk. De techniek is onder de motorkap verdwenen en kan op gestandaardiseerde wijze kan worden gebruikt op elke denkbare plek. Hierbij zullen enkele leveranciers domineren, zowel in techniek als de diensten zelf, maar zullen er duizenden lokale service-partners zijn (en blijven!) die de techniek en standaarddiensten op onderscheidende wijze voor hun klanten beschikbaar kunnen stellen. Juist die onderscheidenheid bepaalt het succes van die partner naar zijn klanten toe. Hoe beter en geïntegreerder hij met zijn klant kan meedenken en hem kan ontzorgen, des te loyaler de relatie zal zijn. Lang leve de (lokale) partners in dit informatietijdperk.

Meer weten over hoe Dell EMC deze nieuwe tijd beleeft? Kom dan op 13 december naar Dell EMC Forum in het World Forum in Den Haag. Lees er hier alles over.

Door: Hans Timmerman, CTO Dell EMC Nederland

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!