Redactie - 09 november 2016

SP2 van SUSE SLES12 biedt meer snelheid en flexibiliteit

Tijdens de jaarlijkse gebruikersconferentie SUSEcon heeft SUSE de beschikbaarheid van service pack 2 voor SUSE Linux Enterprise Server 12 (SLES) bekend gemaakt. De SUSE Linux Enterprise Server update biedt vooral de mogelijkheid om aan strengere veiligheidseisen te voldoen en de betrouwbaarheid van het systeem te vergroten. Het besturingssysteem is erop gericht fysieke, virtuele en cloudgebaseerd bedrijfskritische workloads te verwerken. Opvallend is dat het besturingssysteem geschikt is gemaakt voor de ARMv8-A processoren.

Volgens Olaf Kirch, verantwoordelijk voor het werk aan SLES, heeft de tweede aanvulling op het open source besturingssysteem al zeer positieve reacties ontlokt aan partners en beta-testers wereldwijd. “Onze klanten willen hun bedrijfskritische workloads maximaal beschikbaar hebben en in een bewezen veilige omgeving. De jongste versie van SLES komt aan deze twee wensen tegemoet, terwijl zij alle voordelen van open source software benut.”

Een voordeel van de Servicepack is een tienvoudige versnelling van de afhandeling van pakketjes via software defined networking die Open vSwitch combineert met de Data Plane Development kit. Dit is volgens Kirch vooral van belang voor telecombedrijven die hiermee virtuele netwerkfuncties kunnen implementeren. Een andere toevoeging is een soepeler ondersteuning voor SAP-applicaties om de overgang naar S/4HANA te vergemakkelijken, SAP-applicaties sneller te kunnen uitrollen, SAP HANA te fijnregelen voor betere prestaties, en het maken van een robuustere en veiliger SAP-omgeving met aanvullende ondersteuning voor SAP HANA-clusters, zelfs op geografisch gebied.

Er zijn verbeteringen aangebracht voor de ondersteuning van IBM-Power gebaseerde systemen, zoals geo-clustering. Bovendien is SLES12 SP2 het eerste besturingssysteem dat op enterprise-niveau ARMv8-A bestuurt. Er is altijd een strijd geweest tussen ARM- en Intel-processoren. Het onderscheid leek altijd duidelijk: Intel op pc’s en servers, ARM’s in telefoons en andere kleine apparaten, vanwege de energiezuinigheid van deze processorarchitectuur. Ongeveer zes jaar geleden bewogen beide fabrikanten zich op elkaars terrein; toch lijkt ARM het nog steeds te winnen op de kleinere apparaten. Deze trend is ook duidelijk zichtbaar in Nederland, zegt Ton Musters, VP Sales Emea bij SUSE. “We zien een toename van ARM-processoren, vooral vanwege de ontwikkeling van Internet of Things.”

Natuurlijk wordt in dit verband de Raspberry Pi3 genoemd; de volledige computer met het formaat van een pakje sigaretten. Tijdens de keynote van 8 november gaf SUSE dertig Raspberries weg. Het open source bedrijf verwacht een grote toekomst voor deze microcomputers; reden waarom SLES geschikt is gemaakt voor de Raspberry.

Robuust gemaakt

Op het podium nodigde Michael Miller (verantwoordelijk voor strategische allianties bij SUSE) Scott Farrand uit. Farrand is VP ISS Software bij HPE. Beiden gingen in op de langdurige relatie tussen de twee ondernemingen. Gedurende het 24-jarige bestaan van SUSE is HPE altijd een belangrijke partner geweest.

Farrand vertelde dat de inbrengt van zijn bedrijf er altijd op gericht was geweest om SUSE Linux Enterprise Server robuuster en veiliger te maken. Eerder vertelde Nils Brauckmann, CEO van SUSE, dat SLES altijd het vlaggenschip zal blijven van de onderneming, ook al spreid het bedrijf zijn vleugels ook uit naar storage en cloud computing. Dit laatste blijkt uit de betrokkenheid van SUSE met Cloud Foundry dat een open source oplossing biedt voor platform as a service.

Miller vertelde dat het bedrijf altijd samenwerking zoekt: gezamenlijk onderzoek, gezamenlijke ontwikkeling en wellicht joint ventures. “Wij gaan meer samenwerken met HPE op het vlak van OpenStack bijvoorbeeld en op het gebied van Cloud Foundry.”

Farrand gaf aan dat transformatie een belangrijk onderwerp is bij HPE, omdat zijn klanten de omslag naar een digitale organisatie maken. “Wij werken samen met SUSE aan persistent memory, een belangrijk aspect binnen hybride omgevingen.” Bij persistent memory blijven de data in het geheugen staan, ook als de spanning eraf wordt gehaald.

In dit licht gaf Farrand hoogt op van SAP HANA vanwege de analytische mogelijkheden. “Als je nog niet over HANA beschikt, wordt het tijd eens goed te kijken naar die technologie”, ried hij het publiek aan. SAP en SUSE werken bijzonder nauw samen. De bijdrage van HPE is dat het bedrijf converged systemen levert, zoals de HPE ConvergedSystem 500 en 900 die specifiek zijn ingeregeld om SAP HANA te draaien.

Salt

Het zout der aarde betekent dat iemand de bezieling en kracht voor anderen is. Wellicht stond deze bijbelse term model voor SUSE Advanced Linux Technology: SALT. Erin Quill, Linux Evangelist bij SUSE, beklom het podium om de wonderlijke werking van SALT, als onderdeel van SUSE Manager, uit te leggen. “Feitelijk komt het erop neer dat SALT zowel een event engine als een action engine heeft. Als eenmaal elk onderdeel in een netwerk is geïdentificeerd, kun je aangeven welke actie verwacht wordt van welk onderdeel. Bijvoorbeeld: ‘controleer de schijfruimte op productieservers’. SALT weet wat de productieservers zijn, want ze hebben die identiteit gekregen. Vervolgens wordt de opdracht uitgevoerd. Tegelijk kun je aangeven wat er moet gebeuren als een productieserver een bepaalde drempelwaarde onder- of overschrijdt. Dat gebeurt allemaal automatisch. Het systeem weet zelfs dat je in dit geval Linux- en Windows-servers anders moet benaderen. Dit alles om, zoals Brauckmann en Miller aangaven, het beheer van de hedendaagse, complexe, hybride omgevingen te vergemakkelijken.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!