Witold Kepinski - 12 november 2016

Hyperloop One supersnelle tech trein mogelijk ook in Nederland

Hyperloop One, een Amerikaanse ontwikkelaar van een supersnel transport magneetrailsysteem door een vacuümbuis met karretjes (pods) voor mensen en goederen met een topsnelheid tot 1100 km per uur, wil komend jaar meer geld binnenhalen (80 miljoen dollar), om binnen 5 jaar de eerste diensten uit te rollen. Dit meldt de Iraans-Amerikaanse venture capitalist Shervin Pishevar (foto rechts) en Hyperloop ceo Rob Lloyd (ex-Cisco) op de Web Summit 2016 in Lissabon.

In 2017 worden de eerste testen met Hyperloop in de woestijn van Nevada uitgevoerd, waar ook een staalgietfabriek staat met high-tech vacuümpompen. Dat is bewerkstelligd met de 160 miljoen dollar kapitaalinjectie, waaronder 50 miljoen dollar van DP World uit Dubai. Er komt dan ook een Hyperloop One transport systeem in Dubai als het aan de grondleggers zit. Deze gaat rijden tussen Dubai en Abu Dhabi over een afstand van 160 kilometer met een duur van 12 minuten. Ook is er interesse in Nederland om een dergelijk systeem op te zetten in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu aldus Josh Giegel (foto links) co-founder en baas van de engineering afdeling binnen Hyperloop One. Over kosten en hoogte van investeringen is nog niet veel bekend.

Siemens

De Hyperloop is oorspronkelijk een idee van Tesla-maker Elon Musk, Tesla- en SpaceX-baas, om snel over land te reizen. Het is een uitdagend project, vooral rond kosten en veiligheid. Nederland heeft interesse in het snelle vervoer, dat eerder de magneetzweeftrein van Siemens in de Randstad en Zuiderzeelijn wilde inzetten maar daar kwam nooit iets van terecht.

Trump

Hyperloop One kopstuk Shervin Pishevar investeert ook in Uber en Slack. In een eerdere reactie op de verkiezing van Donald Trump dat hij wil onderzoeken of Californië zich kan afscheiden van de VS. Pishevar liet in een reeks tweets weten dat hij financiële steun wil verlenen aan een campagne om van Californië een eigen land te maken. Later herhaalde hij die uitspraken ook tegenover CNBC.

Californië is als hoofdkwartier van de halve Westerse technologiewereld een belangrijk onderdeel van de VS. Steden als San Francisco zijn tegelijk zeer liberaal gezind met 85 procent van de stemmen voor Clinton. Al is die voorsprong in de hele staat iets kleiner met 61% van de stemmen voor Clinton tegenover 33,7 procent voor Donald Trump die intussen de overwinning als volgende Amerikaanse president op zak heeft. Of een afscheiding er effectief zou komen lijkt onwaarschijnlijk, alleen al omdat er wederzijdse toestemming moet zijn.

Er is tot slot nog een rechtszaak geschikt tussen de Hyperloop one directie en de cto waar vooraf nogal met modder werd gegooid.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!