Cisco positioneert zich als multi-cloud & hybrid cloud leverancier

Cisco positioneert zich als multi-cloud & hybrid cloud leverancier

13-11-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cisco positioneert zich als multi-cloud & hybrid cloud leverancier

Cisco gaat voor multi & hybrid cloud leiderschap. Hierbij spelen channel partners zoals distributeurs, resellers, VARs en service providers een grote rol spelen in het aanbieden van een multicloud en hybrid cloud infrastructuur met diensten zoals software, security, analytics en Internet of Things (IoT).  Harde aanvallen op public cloud provider Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure worden vermeden, het gaat om dat de klant bepaalt waar die zijn workloads wil hebben. Cisco werpt zich daarbij op als cloud intermediair en beloont parters die meegaan met rebates. Dit valt op te maken tijdens de onlangs gehouden Cisco Partner Summit 2016 in San Francisco waarbij ceo Chuck Robbins (foto) de cloud strategie uit de doeken deed.

Volgens Cisco leggen er kansen om in te spelen in de cloud business om bedrijven te helpen hun workloads te verplaatsen en te draaien in public, private, hybride clouds of als SaaS. Het Cisco cloud aanbod is een business en applicatie strategie waarbij partners brokers zijn in cloud diensten.

Security

Cisco ontwikkelt eigen cloud technologie aangevuld met overnames van vaak cloud-centrische bedrijven. Het resultaat is een aanbod van private, hybride enm multicloud cloud infrastructuur. Het cloud aanbod bestaat uit Cisco CloudCenter (voorheen bekend als CliQr), een applicatie cloud beheerplatform. Verder is er de Cisco One Enterprise Cloud Suite, een cloud beheerplatform met automation tools. Ook is er CloudLock dat fungeert als cloud security platform met diensten rond routers ASA firewalls. Ook is er Cisco OpenDNS dat advanced threat protection software levert via een Software-as-a-Service model voor het beveiligen van cloud en IoT omgevingen.

UCS

De private cloud wordt onder andere ondersteunt met Cisco UCS (Unified Computing System), Nexus / ACI (Application Centric Infrastructure), Next Gen Firewall en samenwerkingsverbanden met storage leveranciers zoals Dell EMC VCE (Vblock) en NetApp (FlexPod). De UCS serie is laatst vernieuwd met de UCS S-Series Storage Server. Deze nieuwe UCS reeks zorgt volgens dat data intensieve workloads het best presteren, beter dan op normale servers en de public cloud, aldus Cisco.

Cloud & Managed Service Provider 

De cloud en datacenter oplossingen van Cisco kunnen goed overweg met de grote public cloud spelers zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Dit biedt een rol voor het toenemend aantal Cisco Cloud & Managed Service Provider (CSMP) partners die voor hun klanten IaaS en bijhorende diensten kunnen leveren. Hierbij kunnen ze gebruik maken van Cisco Cloud Services Router, de Adaptive Security Virtual Appliance, CloudLock en een Intelligent WAN (IWAN). Daarop kunnen ze weer SaaS diensten bieden zoals security, collaboration, networking en datacenter diensten.

Solution Incentive Program

Cisco partners die meer cloud-gebaseerde technologie verkopen worden extra beloond via het Cisco Solution Incentive Program (SIP). Het gaat hierbij in het bijzonder om Cisco Spark chat & video collaboration en Meraki wireless oplossingen. Via het Cisco Value Incentive Program (VIP) worden datacenter partners beloond met een 10 procent rebate als ze ACI en Cisco CloudCenter verkopen. Cisco biedt ook een 10 procent rebate op de Enterprise CloudSuite (Cisco One) die beveiligde netwerken biedt voor de hele Cisco stack. De extra marges gaan weer ten koste van andere rebates zoals voor Cisco Powered Cloud Services en MDF die bedoeld zijn voor Cisco Cloud Service Providers (niet voor CMSP’s). MDF bestaat verder uit incentives voor de verkoop van MetaPod, Tetration analytics en CloudCenter.

Service Provider Technology 

Ook de Cloud Services Reseller track (bestaande uit 14 Cisco Powered cloud services) maakt geen deel meer uit van VIP omdat die de doelstellingen al heeft behaald. En verder is er nog het Service Provider Technology track, waarbij Cisco hardware en software defined networking (sdn) aan service providers worden geboden met rebates. Het gaat hierbij om ASR 9000 Aggregation Services routers, Network Convergence System 5500 en 6000 Series routers voor cloud WAN-aggregatie, Cisco ASR 903, 920, 901 series aggregatie routers en de NCS 2000 en 1000 Series routers met Evolved Programmable Network Manager (EPMN) 2.0.

CliQr

Tenslotte: Cisco Intercloud, een alternatief voor AWS, wordt niet meer gebruikt, maar het concept, dat Cisco service providers met elkaar verbonden zijn in een cloud, is nog wel zeer relevant met het verplaatsen van workloads met beheer via het CliQr hybrid cloud beheerplatform.

WK

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter