Organisaties besteden 38% van hun IT-budget aan hosting- en cloud diensten
27-11-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Organisaties besteden 38% van hun IT-budget aan hosting- en cloud diensten

Bedrijven geven in 2016 38% van hun IT-budget uit aan hosting- en cloud diensten. Naar verwachting neemt dit percentage in 2017 toe tot 34%, wat erop wijst dat bedrijven in toenemende mate vertrouwen op externe infrastructuur, applicaties, beheer services en beveiligingsdiensten.

Dit blijkt uit het ‘Voice of the Enterprise: Hosting and
Cloud Managed Services’ onderzoek van 451 Research. Vaak worden hosting- en cloud providers voornamelijk gezien als leverancier van infrastructuur. 451 Research wijst er echter op dat in de praktijk slechts 31% van de investeringen in hosting en cloud gericht is op infrastructuurdiensten. De overige 69% is gericht op andere diensten, zoals:

  • Applicatie services (42%)
  • Managed services (14%)
  • Security services (9%)
  • Professionele services die helpen de cloud te omarmen (5%)

Onbeheerde of zelfbeheerde diensten zijn populair
Ook blijken bedrijven fors te investeren in onbeheerde of zelfbeheerde infrastructuur en cloud diensten. 44% van de investeringen in infrastructuurdiensten en 49% van de uitgaven aan applicatiediensten is gericht op producten die gecombineerd worden met aanvullende beheer- of beveiligingsdiensten.

“De markt voor onbeheerde IaaS en SaaS wordt voornamelijk gedomineerd door grote hyperscale leveranciers. Deze investeringstrend indiceert echter een voorkeur voor het soort gebundelde diensten waarvoor een breed scala aan managed service providers juist gepositioneerd zijn. Er liggen dan ook sterke kansen voor service providers die een diverse reeks hosting en cloud diensten aanbieden die infrastructuur en applicatiehosting bevat, evenals beheerder diensten en security services rond deze diensten”, aldus Liam Eagle, onderzoeksdirecteur bij 451 Research.

Public cloud infrastructuur providers zijn het populairst
Ook blijkt dat veel bedrijven hosting- en clouddiensten gebruiken van uiteenlopende soorten leveranciers. Public cloud infrastructuur providers worden door 69% van de respondenten gebruikt en zijn hiermee het populairst. Zij worden gevolgd door managed hosting providers, waarmee 26% van de bedrijven werkt.

Het gebruik van IaaS en SaaS is volgens het onderzoeksbureau sterk. De markt wordt gedomineerd door een klein aantal gevestigde spelers. “De markt voor managed infrastructuur en applicatiediensten is een ‘longer tail’ markt, met grote kansen voor providers die de nadruk leggen op expertise in het aanbieden, optimaliseren en beveiligen van de infrastructuur en applicatiediensten die zij leveren”, aldus Eagle. “Het gaat hierbij onder andere om kansen om diensten te leveren op basis van reselling infrastructuur en applicatiediensten van de grootste IaaS en SaaS leveranciers.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud