Nexyz begeleidt startups

01-09-2016 | door: Jeroen Bordewijk
Deel dit artikel:

Nexyz begeleidt startups

In Europa neemt het aantal startups die funding nodig hebben behoorlijk toe, net als de bedragen die ermee gemoeid zijn. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste markt voor venture capital, met Duitsland kort daarachter. Nederland zit in de top vijf. Het bedrijf NexyZ is druk met het begeleiden van investeringen in startups.

Martijn Voorhuis, NexyZ-partner, vertelt: “We zien veelbelovende startups voorbijkomen; op campussen in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede en Utrecht is van alles te doen op het gebied van onder andere analytics, artificial intelligence en big data.” Volgens Hoogland bestaat de 'sweetspot' voor NexyZ uit bedrijven die twee tot drie jaar bezig zijn en redelijk wat klanten hebben, maar nu worstelen met het bekende probleem: what's next? “Vaak maken techneuten zo'n bedrijf groot nadat ze iets slims hebben bedacht. Maar voor een volgende fase missen ze de juiste skills en middelen. Ze hebben bijvoorbeeld geen verstand van financieel management. Het idee ontwikkelen is een belangrijke eerste stap, maar daarna begint de fase van het opschalen en dat is even belangrijk, zo niet cruciaal om de start up tot een succes te maken."

Kapitaal

Volgens Martijn Voorhuis 'klotst het geld zo ongeveer tegen de muur aan', als het gaat om investeringen in ICT. “Kijk naar de hoge waardering van Fox IT toen dat eind 2015 werd overgenomen door de Britse Holding NCC Group. Dat wordt mede veroorzaakt doordat geld slecht rendeert op dit moment. De rente is laag en de aandelenmarkt vinden veel investeerders momenteel te volatiel. Institutionele beleggers willen daarom hun potjes met geld ook aan partijen geven die daar op een verstandige manier mee omgaan, maar de vraag is natuurlijk altijd: hoe komt je geld in aanraking met de juiste ideeën? Ons vak is om de value proposition voor een investeerder goed op papier te krijgen. Dat hij begrijpt hoe zijn geld kan renderen.”

NexyZ richt zich bij voorkeur op verticals. “Vooral daar kunnen we goed bepalen wat de waarde is van een bedrijf”, besluit Voorhuis. “FinTech staat hoog op de agenda, maar ook LegalTech. We volgen wat er gebeurt in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg en hebben veel ervaring met  data analytics, mobility en artificial intelligence; eigenlijk überhaupt de meest 'hotte' thema's van dit moment.” Volgens Hoogland kijkt NexyZ bovendien regelmatig over de landsgrenzen. “We hebben net nog een traject beoordeeld van een Amerikaans softwarebedrijf dat in Nederland wil landen. Maar we zien ook bedrijven die in Nederland zijn uitgegroeid en zich internationaal willen ontwikkelen. We willen ook een brug slaan tussen Nederlandse bedrijven en het vele Angelsaksische geld dat momenteel beschikbaar is. Engelse investeerders hebben de neiging alleen te kijken naar de UK, Duitsland en Silicon Valley. Nederlandse softwarebedrijven halen niet altijd de radar van de internationale venture capital wereld en dat is onterecht. Daar zien we een belangrijke uitdaging voor de nabije toekomst.”

Meer

Terug naar nieuws overzicht