Redactie - 25 november 2016

OM vervolgt vastgoed ondernemer rond omkoping Google directeur

Het OM vervolgt voormalig eigenaar en vastgoed ondernemer Rudy Stroink van het failliet verklaarde vastgoedbedrijf TCN wegens omkoping van de voormalig Google-directeur Simon Tusha zo meldt het Financieele Dagblad. Het OM beweert dat de Google directeur 1,7 miljoen euro heeft ontvangen om het datacenter van Google in Eemshaven te vestigen. Stroink ontkent.

De mogelijke omkopingszaak betreft een kleiner datacenter waarbij de betalingen tussen juli 2008 en maart 2010 plaatsgevonden aan Simon Tusha. Tusha moet zich ook voor een Amerikaanse rechtbank verantwoorden voor het aannemen van steekpenningen en belastingfraude rond steekpenningen die betaald werden rond de vestiging van een Brits datacenter. Er loopt los daarvan ook een andere rechtszaak tegen Tusha.

Google opent 6 december een nieuw datacenter in Eemshaven maar daarmee heeft deze zaak niks mee te maken. Google laat in een reactie weten dat het zelf slachtoffer is van zijn voormalig werknemer. Daarbij wijst het er op dat het pas gesprekken over het Nederlandse datacenter te voeren nadat Simon Tusha het bedrijf had verlaten. Daar voegt het bedrijf aan toe dat het sinds 2006 een datacenter least van TCN, maar dat dit werd gebouwd nog voor Google interesse toonde. Intussen kocht Google zelf een terrein waar het momenteel zijn toekomstig datacenter in Eemshaven op bouwt.

Lees meer hier (betaalmuur).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!