Redactie - 05 december 2016

Wat zijn de karakteristieken van een betrouwbare IPaaS-oplossing?

Sinds jaar en dag hebben organisaties voor het integreren van data uit verschillende bronnen gebruikgemaakt van Extract-Transform-Load-technologie (ETL). Hiermee was een database uit te lezen en was de data zodanig aan te passen, dat ze in een andere database op te nemen was. ETL is jarenlang een standaard geweest voor data-integratie. Daar is relatief recent een einde aan gekomen. Belangrijke oorzaak is enerzijds de toename van allerlei cloudplatforms met hun Software-as-a-Service-aanbod (SaaS), en anderzijds de behoefte van bedrijven aan veel snellere integraties. In de (near-)realtime economie van nu moet data snel beschikbaar zijn voor analyse, zodat een organisatie direct kan reageren op bepaalde ontwikkelingen.

Cloud en mobile

Dit heeft onder meer geleid tot nieuwe benaderingen voor integratie, waaronder Integration Platform-as-a-service (IPaaS). Deze variant van Platform-as-a-Service (PaaS) speelt bij uitstek in op de trends van dit moment: cloud en mobile. In de cloud en via mobiele apparaten wordt een veelheid van data gegenereerd, die in bepaalde systemen nodig is om analyses te kunnen uitvoeren – vooral op gebieden als customer engagement en customer service. IPaaS voorziet wat dit betreft in hybride integratie die door de cloudaanpak minder complex wordt. Het speelt ook in op de eerdergenoemde snelheid. Data-analyse moet vandaag de dag veel sneller uit te voeren zijn dan voorheen. In een onlinewereld hebben klanten veel keuzevrijheid, waardoor het voor organisaties cruciaal is om klantdata zo realtime mogelijk voorhanden te hebben en te analyseren.

Met IPaaS is die uitdaging aan te gaan. En dankzij het cloudconcept van deze aanpak komt integratie ook binnen handbereik van kleine en middelgrote bedrijven die niet beschikken over de middelen om zelf (fors) te investeren in oplossingen en/ of medewerkers voor specifieke integratiewerkzaamheden.

Kenmerken

Wat zijn precies de kenmerken van een IPaaS-oplossing? Volgens analisten gaat het in elk geval om:

  • een multi-tenancy omgeving die het mogelijk maakt capaciteit te delen en de schaalbaarheid te vergroten;
  • een makkelijk te gebruiken interface;
  • een ruim aanbod van ingebouwde connectoren en integratietemplates.

Met deze eigenschappen kan een organisatie applicaties en databronnen goed verbinden en op een veilige manier data integreren. Daarbij is het een voordeel als de IPaaS-oplossing in staat is om op een makkelijke manier integratieflows tussen SaaS-applicaties onderling en tussen SaaS-applicaties en on-premise oplossingen te ondersteunen. Verder is een brede inzet van connectoren een pre. IPaaS-leveranciers breiden hun aanbod van connectoren dan ook continu uit. 

Verder kan een IPaaS-oplossing niet zonder een centrale console voor scheduling, monitoring en beheren van integraties. Daarnaast zijn hoogwaardige security- en governance features nodig, zoals beveiliging op de transport-, netwerk- en applicatielaag, en kunnen organisaties in dit verband niet zonder implementatieondersteuning en goede beheermogelijkheden voor governance policies.

Door: Maarten Westdorp, Sr. Marketing Programs Manager Scribe EMEA

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!