Cisco zelfverzekerd over groeikansen met partners
03-12-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cisco zelfverzekerd over groeikansen met partners

Cisco is zelfverzekerd over groeikansen met partners op het gebied van netwerken, security, analytics, datacenter, converged infrastructure, IoT en samenwerkingen zoals met Apple. De competitie met cloud partijen zoals Amazon Web Services (AWS) wordt serieus genomen, maar Cisco gelooft in zijn eigen kracht en die van partners om verder te groeien waaronder in nichemarkten. Dit valt op te maken uit een presentatie van Edwin Paalvast (Cisco EMEAR President) tijdens het Canalys Channels Forum 2016 in Barcelona.

Een paar jaar geleden werd AWS nog niet echt serieus door Cisco genomen. Maar boekenverkoper Amazon groeide met zijn Amazon Web Services (AWS) tot de grootste pubic cloud provider van de werelddoor eenvoudige en niet al te complexe processen aan te bieden voor big data applicaties, aldus Paalvast. Maar Cisco zal zelf geen public cloud speler worden. De Cisco Intercloud visie is naar de achtergrond verplaatst. Dit was een visie waarbij datacenters met Cisco apparatuur aan elkaar verbonden zijn die samen één grote cloud vormen.

Nu positioneert Cisco zich als leverancier van hybride cloud technologie en diensten die zorgen dat applicaties en workloads altijd goed beschikbaar zijn. Daarbij analyseert Cisco data om organisaties beter inzicht te geven. Daardoor kunnen Cisco partners organisaties helpen met betere efficiency en een hogere productiviteit. Hierbij wordt nauw samengewerkt met onder andere storage leveranciers zoals NetApp en VCE en VMware (die onlangs nauw ging samenwerken met AWS). Cisco blijft voorlopig bij geen grootschalige storage technologie te bieden maar samen te werken met partijen zoals Dell EMC, Nimble en VMware. Wel introduceerde Cisco onlangs object storage mogelijkheden op zijn UCS servers.

Software

Een sterke focus van Cisco is om meer software en services te verkopen naast routers en switches. Zo wil Cisco meer te boek staan als een software-defined en services specialist door een compleet platform bieden, bijvoorbeeld met Meraki cloud -gebaseerde wlan-oplossingen. Of collaboration oplossingen in combinatie met Apple iPhone of iPad voor organisaties met een (cloud gebaseerde) netwerk waarop video en spraak applicaties altijd beschikbaar moeten zijn. Zo is het Cisco Spark samenwerkingsplatform geïntegreerd met Apple iOS 10 apparatuur met een krachtige security. Bedrijven zien daardoor het belang in van een krachtig (Cisco) netwerk waarop Apple devices en apps worden gebruikt.

Security

Security is tot slot een belangrijke groeimarkt. Naast een eigen security portfolio, dat onlangs werd uitgebreid met Cisco Advanced Malware Protection (AMP) voor Endpoints dat preventie, detectie en response combineert voor endpoint security, werkt Cisco nauw samen met andere partijen. Bijvoorbeeld met Intel waarbij via de joint venture Skyport Systems wordt gewerkt aan een veilige computer. Of door gebruik te maken van meer analytics in het netwerk of alles naar behoren verloopt. Vanuit het (intelligente en geautomatiseerde) netwerk kunnen gevaren in mobiele devices zoals notebooks en smartphones snel worden herkend en worden afgesloten.

Smart Cities

Paalvast vindt verder dat Cisco CEO Chuck Robbins een goede job doet en Cisco van een andere identiteit voorziet dan zijn voorganger John Chambers. Zo worden zaken nog meer geoptimaliseerd in het voordeel van partners. Robbins is sales-driven en optimaliseert operationele processen. Overigens blijft John Chambers nauw betrokken en werkt daarbij nauw samen in de propositie van Cisco oplossingen zoals security en digitale transformatie voor overheden zoals concepten rond smart cities. Cisco investeert hierbij breed in Europa en Nederland, onder andere met opleidingen voor studenten via de Cisco Academy.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Security