MemoScale optimaliseert het gebruik van erasure code
08-12-2016 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

MemoScale optimaliseert het gebruik van erasure code

MemoScale een Noors/Amerikaanse startup die zich gespecialiseerd heeft in het optimaliseren van storage via erasure code, heeft een bibliotheek met plug-ins ontwikkeld die gebruikers en ontwikkelaars van storage systemen kunnen integreren in hun systeem.

Per Simonsen (foto), CEO van MemoScale AS: “Tot 2020 neemt alleen al het aantal tablets/smartphones met een factor 6 toe. De impact hiervan op storage capaciteit is enorm. Slimme optimalisatie technologie is nodig om economisch op deze vraag te kunnen inspelen”.

Het Noorse MemoScale heeft de code zodanig geoptimaliseerd dat er een gezonde balans is tussen de bereikte optimalisatie, netwerkverkeer en benodigde processortijd. Het systeem ondersteunt standaard open source oplossingen (zoals Hadoop HDFS, CEPH en binnenkort SWIFT), is leverbaar als C-library en heeft ondersteuning voor Intel- en ARM-processoren.

Erasure code is een technologie die ontwikkeld is om de opslagcapaciteit van storage systemen te optimaliseren, door slim te comprimeren en voor voldoende redundantie te zorgen. Een bestand wordt gefragmenteerd en deze blokken worden samen met redundancy blokken op verschillende storage volumes opgeslagen. Mocht door het uitvallen van drives de informatie van een of twee storage volumes verloren gaan, dan kan het originele bestand nog steeds gereproduceerd worden. Doordat blokken worden gebruikt (het originele bestand wordt nergens compleet bewaard) is het systeem veel efficiënter dan wanneer er kopieën van het bestand worden opgeslagen. Bij mirrors moeten drie kopieën (dus 300%) worden bewaard om redundant te zijn tegen het uitgallen van twee volumes, bij erasure code is dat veel minder, qua omvang ongeveer de helft. In vergelijk tot andere soortgelijke oplossingen (Intel ISA-L en JErasure) claimt MemoScale tot 3 keer sneller te zijn. Het resultaat is volgens Simonsen een kosten besparing van 60-70% aldus Simonsen.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht