Witold Kepinski - 08 december 2016

Markt vaste telefonie krimpt licht in derde kwartaal

Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland daalde met 0,2 procent in het derde kwartaal van 2016 om uit te komen op 6,28 miljoen. De kwartaalgroei van 0,3 procent voor digitale telefonielijnen was onvoldoende om de daling van traditionele telefonie via PSTN/ISDN te compenseren. De omzet in vaste telefonie daalt harder dan het aantal lijnen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. 

Het aantal digitale telefonielijnen kwam uit op meer dan 5,6 miljoen eind september 2016. De sterkste kwartaalgroei kwam voor rekening van glasvezel VoIP, dat met 2,8 procent steeg naar bijna 900.000 lijnen. Tegelijkertijd groeide DSL VoIP met 0,1 procent naar 2,08 miljoen. Een daling was er voor VoIP-telefonie via kabel: met 0,3 procent naar 2,65 miljoen lijnen.

“Voor de komende jaren verwachten we een soortgelijke patroon,” aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport: “Een lichte daling in vaste telefonielijnen waarbij de groei van VoIP-telefonie via glasvezel en DSL niet voldoende is om de daling bij traditionele telefonie en een langzamere daling van kabel VoIP te compenseren. “Omdat KPN’s prijsniveau voor VoIP via DSL/Glasvezel op nul euro ligt, vergeleken met 12-21 euro voor traditionele telefonie, zal de omzet ook blijven dalen.”

De Nederlandse vaste telefonieomzet* zakte in het derde kwartaal van 2016 ook verder, om uit te komen op 271 miljoen euro. De daling van 3 procent was hoger dan in Q2 2016, maar minder erg dan de 4,6 procent daling in het eerste kwartaal van 2016. De omzetdaling is al in 2013 ingezet en wordt veroorzaakt door minder gebruik en lagere prijzen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!