Witold Kepinski - 09 december 2016

ING: Marktleiders zetten de toon en presteren bovengemiddeld

Binnen de sector informatietechnologie zijn er grote verschillen: de marktleiders blijven veel beter presteren dan hun concurrenten. En voorlopig komt hier weinig verandering in. Dit meldt Eric de Graaf, beleggingsanalist bij ING in zijn Belegingsvisie 2017.

Aandelen uit de sector informatietechnologie hebben in 2016, net als in de afgelopen jaren, gemiddeld genomen uitstekend gepresteerd. Dit is echter zeker niet gelijk verdeeld over alle deelsectoren. Zo hebben softwarebedrijven het duidelijk beter gedaan dan hardwarefabrikanten.

Ook binnen de deelsectoren is er sprake van grote verschillen in koersrendement, waarbij de marktleiders het vaak bovengemiddeld goed doen. Dergelijke verschillen zullen ook in de toekomst blijven bestaan, aangezien er vaak per deelsector specifieke winnaars en verliezers zijn.

Zelfrijdende elektrische auto’s, robotica en virtual reality

In 2016 zijn veel initiatieven gepresenteerd die op termijn een belangrijk deel van de omzetten in het hardwaresegment kunnen gaan uitmaken en dus voor groei kunnen zorgen. Denk hierbij aan zelfrijdende elektrische auto’s, allerhande roboticatoepassingen en virtual reality. Nieuwe groeimarkten zijn ook hard nodig, omdat de pc-markt weer een krimp liet zien in 2016. "Wij verwachten dat ook in de komende jaren beperkte krimp de norm zal zijn. In de hele keten vindt daardoor consolidatie plaats om door schaalvergroting de kosten per product te verlagen. Ook de omzetgroei van smartphones loopt gestaag terug, omdat wereldwijd verzadiging optreedt. De negatieve effecten van problemen met specifieke modellen, zoals die met de Samsung Note 7 waarvan de batterij in brand bleek te kunnen vliegen, kan daarbij producenten als Apple in de kaart spelen." 

Lees meer hier.

ING organiseert een gratis online seminar op 13 december over zijn visie op de economie en de beurs in 2017.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!