35.000 euro schade voor gemeente Almelo door vermeend datalek
12-12-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

35.000 euro schade voor gemeente Almelo door vermeend datalek

Het vermeende datalek bij de gemeente Almelo is weliswaar met een sisser afgelopen, maar levert de gemeente wel een forse kostenpost op. In totaal heeft het incident de gemeente 35.000 euro gekost.

Dit meldt Tubantia. In september trok de gemeente Almelo aan de bel nadat het vermoeden bestond dat de persoonsgegevens van 282 inwoners waren uitgelekt. Hierop werd een onderzoek gestart naar het vermeende datalek, dat in november werd afgerond. Uit dit onderzoek blijkt echter dat er geen sprake is geweest van een lek en er geen persoonsgegevens zijn uitgelekt.

Andere gemeenten sneller informeren
“We hebben van de kwestie geleerd”, constateert wethouder Javier Cornelissen. Zo is duidelijk geworden dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd hadden moeten worden. De data die zou zijn gestolen was namelijk afkomstig van het Werkplein Twente, waarbij ook de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Wierden en Twenterand betrokken zijn.

Een ander leerpunt heeft te maken met de logbestanden die de firewall bijhoudt. Deze worden momenteel na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. De gemeente onderzoekt daarom nu of logbestanden langer bewaard kunnen worden, al merkt Oost op dat ook dit extra kosten met zich meebrengt. “Als er weer zoiets gebeurt kunnen we langer terug in de tijd kijken...”

Terug naar nieuws overzicht
Security