‘Cybersecurity belangrijkste thema voor IT in 2017’
14-12-2016 | door: Dick Schievels
Deel dit artikel:

‘Cybersecurity belangrijkste thema voor IT in 2017’

Hij groeide op in Moskou en typeert zichzelf als een geboren engineer. Hij was onder meer medeoprichter van Patrol Software, werkte acht jaar bij BMC en ruim 13 jaar bij Microsoft. Sinds begin dit jaar is hij de nieuwe CEO van Citrix: Kirill Tatarinov. Eind november was hij voor een kort bezoek in Nederland. Wat is zijn uitdaging, wat zijn z’n grootste zorgen? En wat staat er voor Citrix op de rol voor 2017?

Citrix gaat al anderhalf jaar door een proces van hervorming. Begin dit jaar werd Tatarinov binnen gehaald om dat proces verder te stroomlijnen en tot een goed einde te voeren. Hij moet het bedrijf weer terugbrengen naar groei, en zijn uiteindelijke doel is om Citrix groter en belangrijker te maken dan ooit tevoren. “Er zijn grote stappen gezet”, zegt hij. “En ik denk dat we snel in staat zullen zijn om op een succesvolle manier te tonen waar het nieuwe Citrix precies voor staat. Daarbij luidt onze missie ‘to power a world where people, organizations and things are securely connected and easily accessible’. Daarvoor moeten we een meer gefocuste strategie definiëren, die er toe zal leiden dat we echt de beste van de wereld worden in het bouwen van geïntegreerde technologiediensten voor het leveren van apps en data, overal, op elk device en elk gewenst moment.”

Het zijn duidelijke woorden van een kordaat ogende CEO. Hij heeft er duidelijk zin in en straalt bevlogenheid uit. Citrix is altijd een zeer gewaardeerd high tech-bedrijf geweest, gebouwd op sterke waarden als vertrouwen, integriteit, respect en compassie, vervolgt hij. Het zijn bouwstenen die ook het nieuwe Citrix zal koesteren, maar wat Tatarinov eraan wil toevoegen, is meer scherpte, meer snelheid, meer verantwoording, en bovenal meer eenheid. “We moeten eenheid uitstralen en wereldwijd optrekken als één bedrijf; met een volledig geïntegreerd productportfolio, gericht op één specifiek doel, volgens één enkel wereldwijd plan.”

Digitale transformatie

De digitale transformatie is bij veel bedrijven in volle gang. Wat ziet Tatarinov als de grootste obstakels die die bedrijven tegenkomen in dat proces? “Ik denk dat er op dit moment twee zaken zijn die de boel afremmen. De eerste is de enorme complexiteit die veroorzaakt wordt door legacy-systemen. Iedereen worstelt daarmee. Dat is echt een groot probleem. En de tweede factor die heden ten dage de ontwikkelingen sterk dwarsboomt, betreft cybersecurity. Dat is de andere kant van de digitale medaille, zou je kunnen zeggen. De gigantische connectiviteit met al die devices, bijvoorbeeld de devices die mensen mee naar hun werk nemen, en al die ‘connected things’, dat veroorzaakt potentieel een hoop kwetsbaarheden. Waar je vroeger nog een buitengrens van je netwerk had die je kon beschermen, is die grens er nu niet meer. Dus cybersecurity is een groot gevaar. Maar het is tevens een gevaar dat met behulp van een bedrijf als Citrix heel goed te managen is.”

Mode 1 vs mode 2

Hoe kijkt Tatarinov naar het concept van Gartner over twee soorten IT-afdelingen, de een voor het beheer en onderhoud van bestaande zaken, mode 1 genoemd, en de andere voor de snelle innovaties, in mode 2? “Ik zou het geen concept meer noemen”, steekt hij van wal over dit onderwerp. “Het is een realiteit! En het is grotendeels een reflectie op het fenomeen dat ik zojuist beschreven heb. Er is een grote hoeveelheid legacy die onderhouden moet worden. Al heel lang zijn IT-mensen aan het boren in systemen die van beton lijken te zijn gemaakt. Maar die systemen zijn er en ze moeten gemanaged worden. Tegelijkertijd moeten er voortdurend nieuwe wendbare en flexibele processen worden geïmplementeerd. Dat is wat Gartner definieert als mode 2: nieuwe processen voor het ontwikkelen van software, DevOps, nieuwe processen voor het runnen van Apps, AppOps, et cetera. En dat is precies de plek waar Citrix een unieke rol speelt over het gehele gebied.”

DevOps en AppOps

“We spelen een grote rol op gebied van AppOps”, vervolgt hij. “We zorgen ervoor dat mensen hun Apps op een veilige manier kunnen runnen. Door onze virtuele cloudcomputing, door enterprise mobility management - dat is de kern van wat Citrix doet en waarin we heel veel energie stoppen. We spelen een grote rol in DevOps, met onze NetScaler-technologie, door ontwikkelaars de mogelijkheid te geven tot ‘smart load balancing’, als onderdeel van hun ontwikkelproces. Dat is uniek in de IT-industrie. De form factors die we op dat vlak introduceren zijn echt ongeëvenaard. Terwijl we IT op een heel efficiënte en effectieve wijze helpen met het managen van mode 1, stellen we hen tegelijkertijd in staat om veel sneller te opereren in mode 2. Dat is de unieke rol die wij wat dat aangaat spelen. Maar het advies dat wij aan CIO’s geven als we met organisaties in gesprek zijn, luidt: laat ze niet gescheiden van elkaar opereren. Uiteindelijk zal de wereld tenderen naar mode 2, zoals gedefinieerd door Gartner. Een wereld waarin alles wendbaar, snel en flexibel is. En de enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt, is door mode 1 en mode 2 bij elkaar te houden.”

Citrix in 2017

Citrix start 2017 met een groot event voor al zijn partners onder de slogan ‘winning and working together’. Verder zal het bedrijf zijn rol op gebied van cybersecurity nader onderstrepen. “Als je een blik werpt op ons portfolio dan zie je dat we wat cybersecurity aangaat meer tools en technologie te bieden hebben dan veel bedrijven die zich puur op cybersecurity richten. We hebben dat in het verleden veel te weinig onder de aandacht gebracht en dat gaan we veranderen. Verder zullen we onze transformatie richting de cloud met volle kracht doorzetten. We tillen ons hele portfolio naar de cloud. Daarmee gaan we voor onze partners en klanten veel meer tractie genereren in de cloudmarkt, met name in Nederland. Want we zien Nederland echt als een ‘early adopter’ als het om technologie gaat. En ook de cloud is hier zeer nadrukkelijk aanwezig.”

Tot slot gaat Citrix komend jaar over de hele range van zijn portfolio nieuwe producten uitbrengen, belooft Tatarinov. “Onze innovatieve krachten draaien wat dat betreft op volle toeren. En ook onze bestaande producten zullen significant worden verbeterd. Kortom: 2017 wordt een enorm belangrijk jaar voor Citrix.” blik werpt op erst cyberjkeroot eventr groei eix: Kirill Tatarinov

Door: Dick Schievels

Terug naar nieuws overzicht
Security