Nederlandse inlichtingendiensten willen encryptie van berichtendiensten kraken

20-12-2016 | door: Redactie

Nederlandse inlichtingendiensten willen encryptie van berichtendiensten kraken

De Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten willen berichtendiensten als Whatsapp en Telegram kunnen kraken. Dit zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in De Telegraaf. Privacywaakhond Privacy First vindt dat geen probleem 'als de veiligheid in het geding is'.

'Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken', zegt Schoof. Het is nog niet gelukt om voorbij de versleuteling van de diensten te komen 'maar we zeggen niet dat het ons niet lukt'. In De Telegraaf probeerde Schoof privacyvoorvechters gerust te stellen door te zeggen dat de inlichtingendiensten niet geïnteresseerd zijn in 'jouw of mijn berichten'. Het breken van de encryptie is nodig 'in de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op.'

Privacywaakhond ziet geen probleem
Privacy First vindt het legitiem wanneer inlichtingendiensten berichten ontsleutelen als er mensenlevens op het spel staan. 'Dan zijn zaken als privacy even niet belangrijk', zegt directeur Vincent Böhre tegen De Telegraaf.

Maar ook bedrijven als WhatsApp en Telegram hebben een verantwoordelijkheid, zegt Böhre. 'Zij moeten de service zo inrichten dat individuele berichten gekraakt kunnen worden, zonder dat de berichten van iedereen op straat komen te liggen.' Hij benadrukt verder dat versleuteling van berichten erg belangrijk is.

Diensten als Whatsapp maken gebruik van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat alleen de zender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen lezen. Ook de maker van de dienst waarmee je het bericht verstuurt kan niet meekijken.

Signal Protocol
De Nederlandse inlichtingendienst is niet de enige die probeert om dit soort diensten te kraken. Duitsland pompte onlangs 150 miljoen euro in een soortgelijk project en ook Frankrijk is er mee bezig, maar de vraag is of de end-to-end-encryptie wel gekraakt kan worden. Whatsapp en andere chatapps maken gebruik van het gratis te gebruiken Signal Protocol van Open Whisper Systems dat veel lof krijgt van beveiligingsonderzoekers en privacyvoorvechters als Edward Snowden.

Wanneer inlichtingendiensten het lukt om dit protocol te kraken zou dat de diensten mogelijkheden bieden, maar tegelijkertijd voor een nieuw probleem zorgen. Zo kunnen kwaadwillenden misbruik maken van zo'n achterdeur in software, waardoor criminelen en vijandige inlichtingendiensten dit voor hun eigen doelen zullen misbruiken.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht