Redactie - 20 december 2016

Wetsvoorstel Computercriminaliteit III aangenomen

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dat de opsporing en vervolging van computercriminaliteit versterkt, is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen. De regeling is een reactie op de snelle ontwikkelingen van de technologie en het internet. Opsporingsambtenaren hebben steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens. Internetgebruikers kunnen zelfs via bepaalde diensten gegevens anoniem transporteren. Dit speelt criminelen in de kaart aldus de Nederlandse staat.
 
Politie en justitie mogen straks heimelijk en op afstand (‘on line’) onderzoek doen in computers. Dat kan een personal computer zijn, een mobiele telefoon of een server. Het geeft opsporingsambtenaren ruimte om verschillende onderzoekshandelingen toe te passen bij de opsporing van ernstige delicten. Zij kunnen gegevens ontoegankelijk maken of kopi?ren, maar ook communicatie aftappen of observeren als de staat
 
Voor alle onderzoekshandelingen geldt dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris, op verzoek van de officier van justitie. Ook wordt de inzet van de bevoegdheid getoetst door de Centrale Toetsingscommissie, een adviesorgaan binnen het OM.
 
Ook komt er meer bescherming voor minderjarigen en consumenten. Het wordt mogelijk lokpubers in te zetten om de opsporing en vervolging van ‘groomers’, die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd.
 
Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar. De strafbaarstelling dient om ook strafvervolging te kunnen instellen tegen degene die over gegevens van anderen beschikt zonder dat bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen, aldus de staat.

Terres de Homes

De Nederlandse politie kan nu Sweetie gaan inzetten, een virtueel lokprofiel bij de opsporing en mogelijke berechting van online kindermisbruikers zo meldt Terres de Homes.

Elk moment van de dag zijn volgens de FBI en de VN wereldwijd zo’n 750.000 individuen online op zoek naar seks met kinderen. In een land als de Filipijnen worden door die enorme vraag naar schatting tienduizenden kinderen voor de webcam gezet om zo geld te verdienen voor de familie. De betalende klanten die deze vorm van seksuele uitbuiting van kinderen in stand houden ontspringen tot op heden de dans.

Zelf online gaan

Terre des Hommes pleit al jaren voor aanpassing van de Nederlandse strafwet zodat het mogelijk wordt om ook virtuele lokprofielen als Sweetie in te zetten. Hans Guijt, projectleider van Sweetie: “Het is de enige manier om effectief en efficiënt webcamkindersekstoerisme te stoppen. Je moet zelf online gaan.”

Sweetie

Sweetie is een virtueel Filipijns tienjarig meisje dat door Terre des Hommes is ontwikkeld. Ze ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd 1000 individuen uit 71 landen die op zoek waren naar seks met kinderen. Terre des Hommes werkt nu, met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan Sweetie 2.0: een chatbot die in vele chatrooms tegelijk kan chatten en (potentiële) online kindermisbruikers waarschuwt en afschrikt.

Lokpubers

Tot nu toe kon de Nederlandse politie weliswaar lokpubers (volwassen politie rechercheurs die zich voordoen als minderjarigen) inzetten, maar de ingezamelde informatie had geen waarde, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Het ging immers niet om echte minderjarigen. Door de inzet van Terre des Hommes is het nu mogelijk dat niet alleen lokpubers, maar zelfs digitale creaties als Sweetie ingezet kunnen worden door de politie.

Hans Guijt: “Deze beslissing van de Tweede Kamer is meer dan terecht , een grote stap vooruit en levert een nieuw, noodzakelijk wapen in de strijd tegen de schrikbarende toename van seksueel misbruik van kinderen op het internet”.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!