2017 wordt het jaar van de IoT officer en een zelfherstellende toekomst

23-12-2016 | door: Blog

2017 wordt het jaar van de IoT officer en een zelfherstellende toekomst

Ben je van mening dat je dit jaar al veel ‘disruptie’ hebt gezien? Zet je dan schrap voor 2017, want er zit nog veel meer in het vat. Gevestigde bedrijven worden buitenspel gezet en uit de markt geïnnoveerd door digitale start-ups. Een op de twee organisaties twijfelt of het binnen vijf jaar nog wel bestaat. Te midden van de disruptie zijn er gelukkig ook veel mogelijkheden. Heel veel zelfs. Dell EMC zet de zeven belangrijke trends voor 2017 op een rij. Deze zullen ongetwijfeld de manier waarop je zaken doet veranderen.

Voorspelling 1: Creativiteit gaat mainstream
2017 wordt het jaar van de democratisering van creativiteit. Binnenkort zullen ontwerpers in staat zijn hun creativiteit te combineren met krachtige technologie. Architecten zullen bijvoorbeeld op projectlocaties rondlopen en hun toestellen gebruiken om full-scale modellen van gebouwen te zien voordat er ook nog maar één steen is gelegd. Technologie combineren met je hobby gebeurt met een draai aan de knop, een veegbeweging of een krabbel met een digitale pen.

Voorspelling 2: otherworldliness met VR
Virtual Reality zit op het omslagpunt. 67% van de respondenten in onze recente Future Workforce Study gaf aan bereid te zijn om Augmented Reality en Virtual Reality te gebruiken in zijn of haar professionele leven. VR-apparaten zullen mensen laten leven in parallelle werelden, waarbij de enige beperking hun fantasie zal zijn. Ze zullen nieuwe vaardigheden leren, diensten leveren en anders omgaan met mensen, zonder tegen de beperkingen van klassieke, fysieke media te botsen (zoals tijd en kosten). De vervaging van de fysieke en virtuele werelden zou wel eens het einde kunnen inluiden van saaie lezingen, maar ook van bijvoorbeeld schriften in het onderwijs, doordat scholen kunnen inspelen op meer meeslepende zintuigen zoals aanraking.

Voorspelling 3: Beveilig je verwarmingsinstallatie
Wellicht heb je onlangs een monteur horen zeggen dat je auto een software-update nodig heeft. Dat is ook erg belangrijk, want in een connected world kan vrijwel alles met een IP-adres worden gehackt. Verwacht in 2017 meer cyberaanvallen en dat hackers naast het IT-netwerk ook andere doelen in het vizier hebben. Begrijp dat daarom niet alleen je data beschermd moet worden, maar ook bijvoorbeeld alle smartmeters in je woning en op kantoor.

Voorspelling 4: 5K blah …
In 2017 krijgen onze virtuele ervaringen een sterke upgrade, want met het op één na beste is de nieuwe generatie niet meer tevreden. Daarom werken R&D-teams zich continu in het zweet om klanten te verrassen. En net op het moment dat we denken dat de 5K-resolutie 4K gaat verdringen als de volgende standaard, circuleren er geruchten over grote displays die deze resolutie nog eens verdubbelen!

Voorspelling 5: Chief IoT Officer
De Chief Digital Officer was een trend in 2016, maar er is nu een new kid on the block: de Chief IoT Officer. Bedrijven ervaren een toenemende druk om de kloof tussen de business en IT te overbruggen. In een poging om de ROI en de efficiëntie te verbeteren, zal de Chief IoT Officer een brug vormen tussen iedereen in de organisatie: van facility-managers tot CIO’s en van IT-managers tot CEO’s.

De Chief IoT Officer zal als change agent verantwoordelijk zijn om het bedrijf door de vierde industriële revolutie te loodsen. Een wereld die leeft op het aanzwellende ritme van acht miljard aangesloten apparaten. Voorspellingen geven aan dat dit aantal zal groeien tot meer dan 200 miljard apparaten in 2031, dat is 25 keer meer dan het aantal mensen op aarde.

Voorspelling 6: Voorkomen is beter dan genezen dankzij machine learning
Voorkomen is beter dan genezen. Dankzij machine learning kunnen we vertellen wanneer een onderdeel het gaat begeven en kunnen we het vervangen voordat het stuk gaat. Door deze selfhealing-technologie kunnen bedrijven hun talent op meer strategische IT-projecten inzetten in plaats van tijd te steken in het blussen van brandjes. IDC voorspelt dat in 2020 bijna 20 procent van de operationele processen self-healing en zelf-lerend zal zijn.

Voorspelling 7: Machines en hun kristallen bollen
Bedrijven – en de mensen die daar werken – hebben moeite om de enorme hoeveelheid data die beschikbaar is te verwerken. Juist die grote hoeveelheid data zal allerlei soorten machines helpen om ons mensen te ‘begrijpen’. Het MIT doet bijvoorbeeld al interessante dingen met visuele perceptie. Door machines naar populaire tv-shows zoals The Office en Desperate Housewives te laten kijken, leren ze te voorspellen hoe mensen zich zullen gedragen. De MIT-onderzoekers geloven dat dit een revolutie zal veroorzaken in industrieën waar op basis van veel data inzichten verkregen kunnen worden.

Spannende tijden dus! Misschien laat ik mijn voorspellingen binnen een paar jaar tijd door die machines schrijven, terwijl ik zelf naar The Office of een nieuwe variant daarop kijk….

Door: Jeff Clarke (foto), vice-chairman of Operations & president of Client Solutions bij Dell

Terug naar nieuws overzicht