Redactie - 27 december 2016

Igneous Systems realiseert beheerde lokale cloud storage

Kiran Bhageshpur, CEO van de Amerikaanse start-up Igneous, heeft misschien wel goud in handen. Zijn hardware engineers hebben een compact stukje hardware ontwikkeld dat van elke standaard SATA-drive een connected drive maakt. Een array van deze drives wordt in een box verpakt en het geheel als een volledige beheerde on-site cloud service aan klanten aangeboden. Het is volgens de CEO de enige echte oplossing om echte lokale cloud services te realiseren.

Soms vinden er innovaties plaats die de wereld behoorlijk kunnen veranderen. Het Amerikaanse bedrijf Igneous lijkt een unieke combinatie van hard- en software ontwikkeld te hebben die het aanzien van het IT-landschap behoorlijk kan veranderen. Kiran Bhageshpur: “De essentie van een storage cloud service is dat de afnemer een dynamische prijs betaalt voor een beheerde storage omgeving. Een traditionele on-site cloud past op dit moment niet in dat model.” Van cloud services verwacht je dat de aanbieder de hardware levert en in beheer heeft, (de klant hoeft dus geen CAPEX in storage te steken en personeel voor het management in te huren), dat er toegang is via API’s en dat je enkel betaalt voor wat je gebruikt. Heeft een bedrijf in zijn eigen datacentrum een cloud omgeving draaien, dan moet hij momenteel zelf voor dat alles zorgen. De oplossing van Igneous brengt daar verandering in.”

System-on-chip

Igneous introduceert een op abonnement basis ontwikkelde cloud service die door het bedrijf volledig gemanaged wordt en toegankelijk is en voor de eindgebruiker via de bekende S3 API’s. De API’s maken gebruik van een storage omgeving die bestaat uit een array van connected 3,5” harddrives en een tweetal routers. Elke drive is voorzien van een kleine additionele interface die een 32-bit ARM-processor (32-bit ARM v7 1GHz dual-ARM-Cortex-A9-core Marvell Armada 370 system-on-chip) bevat en twee 1 Gbit Ethernet poorten tot zijn beschikking heeft. De module praat direct met de SATA-interface van de aangesloten drive. De CPU is krachtig genoeg om een Linux omgeving te ondersteunen, aldus de ceo.

On-premises gemanaged cloud storage service

Tijdens ons gesprek claimde Kiran Bhageshpur dat de huidige oplossing een basic service set in huis heeft. De komende maanden komen er nieuwe features bij. Welke dat zijn werd niet bekend gemaakt. Maar met een beetje fantasie is wel te bedenken in welke richting dat gaat, als opslag en rekenkracht in een unit gecombineerd zijn. Op dit moment biedt Igneous bedrijven on-premises gemanaged cloud storage services aan voor een vaste prijs via een jaarlijks te verlengen service contract. Het enige dat de box, die in het datacentrum van het bedrijf staat, vereist is een 10 Gbit/s data aansluiting op het bedrijfsnetwerk. De capaciteit van een unit is netto 212 Tbyte. Dit is opgebouwd met 60 drives van elke 6 Tbyte, die in een 2 x (20 +8) configuratie staan en gebruik maken van erasure coding voor redundantie en compressie. Dankzij de erasure coding heeft het uitvallen van een drive geen impact op de opgeslagen data. De defecte drive blijft in het array zitten tot een monteur een keer op locatie is en deze vervangt. De eindgebruiker merkt er helemaal niets van.

Het abonnement gaat uit van een minimale configuratie van 212 Tbyte en kost ongeveer 40.000 dollar per jaar (1 dollar/5,5 gigabyte/jaar), een prijs die redelijk overeenkomt met de gangbare tarieven in de cloud markt.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!