Redactie - 09 januari 2017

Apple iPhone viert tiende verjaardag

De Apple iPhone viert zijn tiende verjaardag. De eerste generatie iPhone werd aangekondigd op 9 januari 2007 tijdens de MacWorld Conference & Expo. Exact tien jaar geleden stapte wijlen Apple-CEO Steve Jobs op het podium om een nieuw apparaat van het bedrijf aan te kondigen dat de smartphonemarkt voorgoed zou veranderen. Na maandenlang speculeren onthulde Jobs de iPhone. En hoewel Apple complimenten kreeg voor de looks van het toestel, waren de eerste reacties overwegend kritisch. Sinds de verkoop van de tweede generatie iPhone is de smartphone wereldwijd breed in gebruik waarbij ook app-developers goed van profiteren. Wel is er meer concurrentie van Android smartphones zoals van Samsung en Huawei. Binnenkort komt de iPhone 7 uit.

Jobs introduceerde het apparaat als een iPod waarmee je ook kon bellen en internetten, maar dat laatste ging wel gepaard met de nodige handicaps. Het toestel dat Jobs presenteerde deed het zelfs nauwelijks. De iPhone was op dat moment nog niet helemaal klaar, waardoor Jobs bij de presentatie tussen verschillende toestellen moest wisselen om te verhullen dat het geheugen te snel vol liep.

Als je er op terugkijkt was de eerste iPhone ook niet fantastisch. Zo ondersteunde hij geen 3G en waren er maar een paar, door Apple gemaakte, apps beschikbaar. Het toevoegen van apps ging alleen als je de iPhone kraakte want volgens Jobs waren apps van derden niet nodig. Hij voorzag een toekomst waarin apps compleet op het web zouden draaien. Apple kwam op dat laatste redelijk snel terug met de introductie van de App Store in 2008.

Voor Nederlanders was de eerste iPhone niet bepaald een makkelijk toestel om in handen te krijgen. De iPhone werd in eerste instantie alleen in Amerika uitgebracht en pas later dat jaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Ierland en Oostenrijk. In ons land is de eerste iPhone, of iPhone 2G zoals het later ging heten, nooit officieel op de markt gekomen. Importeren was de enige manier om aan de iPhone te komen en ook dat leverde de nodige nieuwe hindernissen op. Om het apparaat fatsoenlijk op onze netwerken en in de juiste taal te kunnen gebruiken, moest er wederom een jailbreak aan te pas komen.

Ontvangst

Dat dat jailbreaken redelijk eenvoudig was, werd vrij snel na de lancering duidelijk. Aan de beveiliging van de iPhone mankeerde dan ook van alles. Alle apps draaiden in OS 1 nog standaard met roottoegang, waardoor je door één app te kraken gelijk toegang kreeg tot het volledige toestel. Ook bellen ging niet altijd goed en het gebrek aan 3G zorgde ervoor dat je opzoek moest naar wifi om fatsoenlijk je mail te checken.

Maar hoewel er genoeg was aan te merken op de eerste iPhone, veranderde het apparaat de kijk op slimme telefoons voorgoed. Android, dat al in ontwikkeling was, werd na de lancering van de iPhone compleet op de schop gegooid. Voor de onthulling van de iPhone werkte het Android-team nog aan een toestel volgens het dan zeer succesvolle BlackBerry-format: met fysiek toetsenbord.

In de jaren die volgden sneuvelden vervolgens onder meer Windows Mobile, BlackBerry OS, Maemo/MeeGo en Symbian als platforms voor het grote publiek. Het (deels begrijpelijke) hoongelach waarmee vooral Microsoft en Nokia de iPhone ontvingen, pakte voor beide bedrijven slecht uit. De iPhone werd een succes en hun rol op de smartphonemarkt marginaliseerde.

Scherpe ontwikkeling

Dit had ermee te maken dat de iPhone zich door ontwikkelde. Waar de concurrentie stil bleef staan, kwam Apple in 2008 met de 3G die - zoals de naam al zegt - wel over een 3G -verbinding beschikte. Een jaar later volgt de 3GS met verbetere chips en camera. Daarmee werd een blauwdruk gelegd voor wat de jaren nadien zou volgen. De iPhone heeft in rap tempo de markt overrompeld en de concurrentie kon in eerste instantie Apple alleen maar volgen.

De eerste jaren waren smartphones van de concurrentie slappe aftreksels van de iPhone, maar inmiddels heeft Apple de positie van voorloper voor een groot deel kwijtgespeeld. De toestellen die Samsung, Huawei en inmiddels ook Google uitbrengen kunnen zich aan de iPhone meten. Op sommige fronten als de camera zijn ze zelfs beter. Volgens critici innoveert Apple sinds de iPhone 6 uit september 2014 te weinig. De iPhone 7 van 2016 kreeg zelfs veel kritiek te verduren omdat de koptelefoonaansluiting er uit verdween.

Volgens de meest recente geruchten zou de volgende iPhone de harten wél sneller moeten doen kloppen. Het zou mogelijk een AR-toestel zijn, randloos zijn of zelfs transparant. Maar grote geruchten zijn er altijd in aanloop naar een nieuwe smartphone Apple. Sinds het aantreden van Tim Cook in 2011 zet Apple meer dan ooit in op de iPhone (60 procent van de winst wordt er door de telefoon gegenereerd), maar wordt er niet veel meer veranderd. Apple is het rijkste bedrijf ter wereld en het meest waardevolle merk. Ondanks de scherpere concurrentie denkt Cook het nog altijd te kunnen winnen met kleine verbeteringen, maar de vraag is hoe lang Apple hierdoor de consument nog voor zich kan blijven winnen.

Met de iPhone werd er tien jaar geleden een product gelanceerd dat ons leven sindsdien drastisch veranderd heeft. De smartphone is de belangrijkste computer in de Westerse wereld en zal dat de komende tijd nog wel blijven. Tot de volgende revolutie. Maar of die bij Apple vandaan komt?

Bron: wikipedia en Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!