Redactie - 06 januari 2017

IT en AV: hechte collega’s op de werkplek van de toekomst

IT en AV: hechte collega’s op de werkplek van de toekomst image

Een eilandje van technologie. Zo kijken de meeste bedrijven aan tegen het audiovisuele aspect in hun organisatie. Het draait om projectoren, schermen en audiosystemen, die allemaal prima zelfstandig kunnen functioneren zonder het kleinste beetje bemoeienis van de IT-afdeling. Maar dat is momenteel aan het veranderen. IT en AV raken meer geïntegreerd om zo aan de veranderende wensen van de huidige werkomgeving te voldoen.  

De werkplek van tegenwoordig omvat niet langer één vaste kantoorplek of computer. Thuis, onderweg of op een openbare locatie vanuit de cloud werken wordt steeds meer de norm. 

Daarmee wordt ook meer gevraagd van de audiovisuele oplossingen en technieken op het gebied van narrowcasting, touch screens, projectoren etcetera, want deze moeten op meerdere momenten en locaties inzetbaar zijn. Daarnaast brengen het Internet of Things, wearables, draagbare devices en trackers veel data met zich mee, die de gebruikers naar wens willen raadplegen. Data moet dus altijd en overal beschikbaar zijn, op alle communicatiekanalen, apparaten en schermen. 

Binnen de hedendaagse always-on-mentaliteit gaat het wat AV betreft niet meer alleen om kabels en stekkers, maar om geïntegreerde, netwerkgedreven technologie. En voor veel IT’ers is die integratie een zorg. Allereerst omdat audio en video grootverbruikers van netwerkbandbreedte zijn. Doordat steeds meer dingen en devices met elkaar en het internet verbonden zijn, moeten bedrijven hun datamanagement aanpassen. Velen verschuiven bijvoorbeeld naar ‘webscale IT’ zoals bedrijven als Google en Facebook hanteren. Hier ontstaan nieuwe verbonden architecturen zoals mesh-netwerken en dynamische en intelligente software-defined-netwerken. 

Daarnaast leiden extra AV-applicaties tot meer gebruikers in een minder controleerbare omgeving. Niet alleen medewerkers, maar ook onder meer partners en klanten willen toegang tot de beschikbare middelen. Daarom is de netwerkbeveiliging voor veel IT-teams een uitdaging. Er is veel en snel informatie te delen, maar wel bij voorkeur op een efficiënte en productieve manier. Samenwerking en coördinatie spelen daarbij een belangrijke rol. 

AV raakt dus steeds meer verweven met IT-infrastructuren. IT’ers kunnen zich het daarom niet langer veroorloven AV te negeren. Zij moeten op de hoogte zijn van de impact van de groeiende ‘IT-ificatie’ van AV op hun organisaties – voor eindgebruiker, verkoper, consultant of integrator. En hoe zij die impact verkleinen én het voordeel en de mogelijkheden ervan benutten. Wellicht helpt een bezoek aan de AV- en systeemintegratiebeurs Integrated Systems Europe (ISE) 2017 hen op weg.

Tijdens ISE 2017 – 7 tot en met 10 februari in Amsterdam RAI – vinden professionele ontwikkelingssessies en conferenties plaats en kunnen bezoekers een cursus volgen tot Certified Technology Specialist (CTS), wereldwijd bekend als het belangrijkste certificaat in de AV-industrie.

Door: Pamela Taggert, Senior Director of Development Europe at InfoComm International

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!