Redactie - 09 januari 2017

Quantum: er is nog volop ruimte voor tape opslag

In een periode waar storage gedomineerd wordt door diverse flash-technologieën, is de mededeling dat er nog genoeg markt is voor storage oplossingen op basis van tape wel een opvallende. Tape storage is van oudsher een relatief traag opslagmedium, dat wel heel goedkoop is. Het is daarom bij uitstek geschikt voor archivering van data die voor de lange termijn bewaard moet worden. CEO Jon Gacek President en Chief Executive Officer van Quantum is een andere mening toegedaan. Hij ziet volop kansen en mogelijkheden om zijn tape imperium in stand te houden. Jon Gacek: “A world of challenges, opportunities and valuable cargo is available”.

Storage op basis van tape moet om succesvol te zijn, gebruikt worden in de juiste marktsegmenten en met de juiste ondersteuning. De grote driver achter een potentieel succes is de nog alsmaar groeiende vraag naar meer goedkope opslagcapaciteit voor ongestructureerde data zoals die voortkomt uit video, life science en uiteraard de automobielindustrie die veel energie stopt in de ontwikkeling van autonome auto’s. De data is steeds crucialer voor de business processen en neemt nog steeds in waarde toe. Dit moet ondersteund worden door een IT-infrastructuur die daar maximaal op inspeelt en de zakelijke processen ondersteunt. En daar komt ook een van de belangrijkste hulpmiddelen om de hoek kijken: de cloud. Dankzij de ondersteuning via de cloud, wordt ongestructureerde data opgeslagen op tape bibliotheken in een keer een waardevolle toevoeging aan de zakelijke processen.

StorNext

In de groeiende markt van scale-out oplossingen probeert Quantum met StorNext een marktaandeel te verwerven. StorNext is ontwikkeld voor het opslaan van oude en nieuwe bestanden in complexe omgevingen zoals de entertainmentindustrie voor het archiveren en hergebruiken van video’s, de beveiligingsindustrie met bewakingssystemen die meerdere camera’s ter observatie gebruiken en dus beelden hebben die men voor langere tijd moet bewaren en als nieuwe doelgroep de steeds populairder wordende life science voor onderzoek aan DNA.

Al deze markten maken gebruik van sensoren die ongestructureerde data genereren, data die voor langere tijd opgeslagen moet worden en uiteraard weer redelijk snel toegankelijk moet zijn als ze geraadpleegd moet worden. StorNext is het betaalbare antwoord op deze wens.

Nu de markt voor scale-out storage groeit gaat het ook Quantum voor de wind. CEO Jon Gacek straalt vertrouwen uit dat hij de juiste keuzes gemaakt heft. De grootste uitdaging die hij nu heeft, is om het product zo te kneden dat een cluster van autonome silo’s goed bediend kan worden. De huidige segmenten waarin het product aangeboden wordt hebben gemeenschappelijk een behoefte aan goedkope scale-out storage. Verder is er geen verbindende factor. Hier zal de komende tijd de nodige aandacht aan gegeven worden, om ook op lage termijn een solide basis te garanderen.

Quantum verwacht in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet en winst, onder ander dankzij de StorNext oplossing met data protection.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!