27 miljoen dollar beschikbaar voor onderzoek naar ethische aspecten van AI
11-01-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

27 miljoen dollar beschikbaar voor onderzoek naar ethische aspecten van AI

Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn, en Pierre Omidyar, oprichter van eBay, stellen beide 10 miljoen dolar beschikbaar voor onderzoek naar ethische problemen die ontstaan door kunstmatige intelligentie (AI). Naast Hoffman en Omidyar stelt de John S. and James L. Knight Foundation 5 miljoen dollar beschikbaar, terwijl investeerder en oprichter van de Raptor Group James Pallota en de William and Flora Hewlett Foundation beide 1 miljoen dollar beschikbaar stellen.

Het geld wordt gedoneerd aan de Ethics and Governance of Artificial Intelligence Fund. Dit is een nieuw opgericht fonds dat onderzoek gaat financieren naar ethische problemen die ontstaan door kunstmatige intelligentie (AI). De John S. and James L. Knight Foundation meldt in een verkalring dat AI steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, al wordt dat nog niet altijd beseft. Ondanks deze grote invloed bestaat de aanname dat AI agents en machine learning, wat computers in staat stelt beslissingen te maken als en voor mensen, neutrale processen zijn. 

‘Programmeurs zijn de ouders van algoritmes’
De stichting stelt dat deze aanname niet correct is, aangezien zelfs algoritmes hebben ouders. Deze ouders zijn computerprogrammeurs, die hun eigen waarden en aannames hebben. Deze waarden helpen het digitale tijdperk te definiëren. Maar wie bepaalt wat deze waarden precies zijn en op welke manier zij invloed hebben op de ontwikkeling van AI?

Dit is volgens de stichting een belangrijke vraag, aangezien algoritmes inmiddels onder andere bepalen welke informatie wij kunnen inzien, hoeveel geld we kunnen lenen en welke vorm van gezondheidszorg wij ontvangen. De John S. and James L. Knight Foundation stelt dan het daarom noodzakelijk is de ethische aspecten van AI in kaart te brengen en te bepalen hoe hiermee wordt omgegaan om de maatschappij maximaal te laten profiteren van AI en eventuele schadelijke effecten van AI te minimaliseren.

Meer informatie is te vinden in de verklaring van de John S. and James L. Knight Foundation.

Terug naar nieuws overzicht