Witold Kepinski - 13 januari 2017

Synology wint flink terrein binnen NAS storage oplossingen

Synology wint flink terrein binnen NAS storage oplossingen image

Circa 30 procent van de storageoplossingen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers is afkomstig van HPE. Daarmee is het met voorsprong de meest voorkomende partij in deze markt. Dell neemt de tweede positie in. Ongeveer 16 procent van de storageoplossingen komt van Dell. NetApp, Synology en EMC sluiten de top vijf met respectievelijk 10, ruim 9 en bijna 9 procent van het totaal aantal storagesystemen.

Ten opzichte van de verdeling van een dikke jaar geleden heeft Synology enkele procenten winst geboekt. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 1.000 interviews over de gebruikte storageomgeving, die in 2016 zijn gehouden bij IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers. Voor deze analyse is gekeken naar in gebruik zijnde Direct Attached Storage, Network Attached Storage en Storage Area Networks.

SAN

Als naar de afzonderlijke storagetoepassingen gekeken wordt, laat HPE een aandeel van ruim 37 procent in het totaal aantal SAN-oplossingen zien. Ten opzichte van een jaar geleden is dit ongeveer gelijk gebleven. Met een aandeel van 20 procent is Dell ook voor SAN-oplossingen de nummer twee. NetApp en EMC sluiten gezamenlijk de top drie, met een aandeel van respectievelijk ongeveer 12,5 en 11 procent. Voor beide partijen betekent dat een kleine daling ten opzichte van een jaar geleden. 

NAS

Voor Network Attached Storage komen een aantal namen naar voren die niet voorkomen in de markt voor SAN-systemen. Synology stijgt naar de eerste positie, met 21,6 procent van het totaal aan NAS-systemen. HPE staat op nummer twee met 17 procent en QNAP is in gebruik bij 16,6 procent van de systemen en is hiermee de nummer drie.

Tapegebruik

Het percentage dat gebruikmaakt van opslag op tape loopt de laatste jaren duidelijk terug. Begin 2013 was er bij 41 procent van alle systemen nog een tapeoplossing te vinden. In 2014 bedroeg dat nog 33 procent en op dit moment is dit nog maar 21 procent.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!