Redactie - 18 januari 2017

Open vStorage ontwikkelt opslag technologie vanuit België

Open vStorage ontwikkelt opslag technologie vanuit België image

Software Defined Storage (SDN) is een dynamische markt die niet alleen in de traditionele hotspots zoals Silicon Valley in de schijnwerpers staat. Open vStorage is een snel ontwikkelende Belgische onderneming met een indrukwekkende lijst van succesvolle productintroducties. In het verleden ontwikkelde het bedrijf al Qlayer dat door Sun in 2009 overgenomen is, VirtualBox dat in 2008 naar Oracle ging en als laatste voorbeeld, Data Center Technologies werd in 2005 overgenomen door Veritas software. Een imposante bloemlezing van eerdere mijlpalen van het momenteel 35 engineers rijke ontwikkelteam.

De nieuwste uitdaging was het ontwikkelen van een block storage omgeving die veel flexibeler en krachtiger is dan elk ander product in de markt. Het resultaat is een compromisloze flexibele block storage omgeving, met de beste componenten uit bestaande block, object en cloud storage oplossingen. De leverancier claimt dat Open vStorage de snelste gedistribueerde block storage is die meerdere data centra kan combineren. Bob Griswold de CEO van Open vStorage: "We zijn een start-up in elastic block storage systemen met policy driven, multi-datacenter, multi-cloud met built-in self-healing en backup."

Open vStorage is in productie bij een aantal klanten en op de systemen is al meer dan 15 Pbyte aan opslag gerealiseerd. Het commerciële model is een combinatie van licenties en betaalde support, een aanpak die bekend is van veel start-ups.

De uitdagingen die opgelost werden

Flexibele block storage is snel gedefinieerd maar niet eenvoudig gerealiseerd. Grote spelers zoals Amazon (S3 webservices) en Microsoft (Azure) hebben multi datacentra-oplossingen gebouwd met behulp van eigen hardware. Het inzetten van bestaande SAN-systemen was daarom niet het antwoord waarop de klanten van Open vStorage zaten te wachten.

Bob Griswold: “Best een uitdaging: block storage met object storage performance.” Object storage is fouttolerant, schaalbaar en goedkoop. De keerzijde is de lage performance, relatief lage snelheid en er zijn ook andere beperkingen, bijvoorbeeld bij de uitvoering van block semantics. Toch is Open vStorage er in geslaagd block storage met zeer hoge performance en zeer lage latency te bouwen. Het concept realiseert nu de betrouwbaarheid, economische doelstellingen en de schaalbaarheid die van object storage bekend is.

Weinig overhead

Met de groeiende datavolumes, is de lage kostprijs gecombineerd met een hoge betrouwbaarheid van essentieel belang. Open vStorage gebruikt onder de naam NC-ECC erasure codering op flash en harddisk. Met slechts 25-33% extra overhead, krijgt het systeem een betrouwbaarheid die 10x groter is, in vergelijking tot een configuratie die met drie replica’s werkt. Dat is dus kostenverlagend aldus Griswold. "Het gebruik van hybride cloud en multi-datacentrum voor de spreiding van data was de kern van het ontwikkelmodel, geen elementaire reproductie algoritmes. De configuratie is nu echt een oplossing die meerdere datacentra inzet en de activiteiten worden keurig over de verschillende datacentra of cloud-omgevingen verspreid, zonder dat er volledige kopieën worden gedeeld. Met Open vStorage kan een gebruiker zijn workload naar een publieke cloud sturen, zonder dat hij zijn data in die cloud moet opslaan. Een echt hybride model."

Policies

Er was behoefte aan applicatie gedreven en flexibele storage policies vervolgt Griswold. "Door flash, HDD en cloud-archieven als een enkele opslag te beschouwen en geoptimaliseerde policies voor iedere logische disk te definiëren, is de noodzaak verdwenen om voor specifieke opslag silo’s de vervelende beperkingen van SAN-systemen (waar alle LUNs, volumes en RAID-policies gedefinieerd moeten worden voordat ze inzetbaar zijn), op te lossen. Die structuur is een allesbehalve on-the-fly oplossing. Open vStorage rekent daarmee dus definitief af."

De huidige backup industrie is bezig met het oplossen van problemen van de traditionele storage technologie. "Omdat de data exponentiele blijft groeien, is het maken van backups een flinke uitdaging, arbeidsintensief en een kritisch proces. NC-ECC-technologie in combinatie met de meerdere datacentra elimineert de noodzaak voor additionele back-up processen. Indien correct gedefinieerd kan een heel datacentrum verloren gaan zonder dat de gebruiker ook maar iets van zijn kostbare data verliest", zo besluit Grisworld.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!