Redactie - 20 januari 2017

Terugblik op Cloud Computing 2016

Terugblik op Cloud Computing 2016 image

Afgelopen jaar heeft Cloud in Nederland echt een flinke stap gemaakt in vertrouwen, acceptatie en innovatie. Organisaties zijn meer en meer overtuigd geraakt dat Cloud het middel is die nodig is om de snelheid van vraag en aanbod van hun klanten op topsnelheid te kunnen bedienen. Klanten en ook hun klanten, vragen steeds meer, beter en zijn snel verwend of vinden het gewoon. Door je concurrenten een stap voor te blijven en de interesse te wekken van je bestaande klanten en de markt, is continu doorontwikkeling en het leveren van nieuwe features of verbeteringen op het juiste moment de sleutel voor onderscheidend vermogen. Uiteraard in combinatie van vertrouwen en het nakomen van afspraken, dit is de basis zoals het altijd moet zijn. In ieder geval kunnen we stellen dat Public Cloud de winnaar is geworden van 2016. Investeringen in (on-premises) private clouds lopen achter op schema dan was voorspeld en meer en meer organisaties investeren liever in Public Cloud.

Public Cloud

Een andere belangrijke public cloud-speler die in 2016 sterk is ontstaan – naast de wat meer bekende spelers - is Alibaba. Van de Cloud in China wordt verwacht dat deze zal exploderen in 2017. Hoewel het moeilijk zal zijn voor Alibaba om tractie te krijgen in de Verenigde Staten, zal het in China vrijwel zeker een winnende speler worden.

Het lijkt erop dat het public cloud aanbod uiteindelijk uit vier aanbieders zal gaan bestaan - Amazon, Microsoft, Google en Alibaba. Alle andere public cloud wannabe’s ondervinden momenteel erg veel last en daarmee financiële pijn.

Privacy

Aan de privacy kant, kregen we goed nieuws met de komst van Privacy Shield, de opvolger van safe harbour. Echter, Privacy Shield wordt al uitgedaagd en blijft onzeker. Positief nieuws was wel dat Microsoft het geval (Landmark Cloud Case) in Ierland won, dat de Amerikaanse regering verhinderde om gegevens te verkrijgen die zijn opgeslagen in andere landen. Hiermee bewees de Freedom Act zijn waarde en dat deze een stuk beter functioneerde dan zijn voorganger (Patriot Act). Deze uitspraak was van cruciaal belang voor het vertrouwen en belang van Public Cloud.

Digitale Transformatie en Serverless Computing

De IT-wereld ondergaat een radicale verandering. Analisten noemen het de 'digitale transformatie’ of, ‘applicatie modernisering’ en ook wel ‘het 3e platform’. In essentie gaat het om de bouw van wereldwijde distributed cloud-native apps, die niet gebonden zijn aan terminals en stand-alones. Het gaat om stateless en elastic apps in micro-services, die lokale of mobiele gebruikers bedienen die voortdurend hun data willen delen en analyseren.

Deze innovatie komt o.a. samen in een nieuw levermodel genaamd, Function-as-a-Service (FaaS), AWS is hier in 2015 mee gestart en de overige grote cloud aanbieders spelen hier sinds eind 2016 ook enorm op in. Diverse cloudproviders bieden deze FaaS diensten al aan zoals AWS Lambda, Google Cloud Functions en Azure Functions. FaaS heeft het grote voordeel voor de gebruiker dat je enorm wordt ontzorgd, omdat je alleen nog maar verantwoordelijk bent voor de functie zelf. De Cloud provider is verantwoordelijkheid voor de onderkant en dient te zorgen voor voldoende resources etc. voor de specifieke functie. De term serverless in combinatie met FaaS komt hier dan ook vandaan. De functie zelf draait natuurlijk nog steeds op servers alleen heb je daar als afnemer van de dienst geen omkijken meer naar. Kortom vanuit het levermodel zeer hoog in de stack.

De verwachting is dat dit komende jaren zeker een rol zal gaan spelen en de mogelijkheden hierin sterk zullen groeien.

VMware

De VMware / AWS samenwerking - daarmee integratie - is een voorbeeld van een hulpmiddel om deze transformatie uit te stellen. De IT afdeling kan hiermee tegen hun opdrachtgever zeggen "we zijn cloud-native”, terwijl ze in feite gewoon op afstand hun legacy IT hosten. Denk hier maar eens over na.

Microsoft

Gebruikers waren in juli 2016 teleurgesteld toen Microsoft de release van Azure Stack uitstelde tot medio 2017. Deze hybride cloud-technologie stelt gebruikers in staat om Azure public cloud-achtige services te leveren vanuit hun eigen datacenters. Microsoft onthulde ook dat dit alleen mogelijk wordt middels een OEM op servers van Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Lenovo.

Veel deskundigen reageerden negatief op het nieuws, door het uitstellen van Azure Stack geeft het de concurrenten de tijd om iets om iets vergelijkbaars op de markt te brengen. IBM, VMware/AWS en Oracle zijn bezig met hun eigen propositie wat zal gaan concurreren met Azure Stack.

Oracle

Bij Oracle OpenWorld in september 2016, onthulde Oracle zijn plannen om zijn infrastructuur as a service (IaaS) anders te gaan inrichten. Met deze verandering zal virtualisatie op netwerkniveau plaatsvinden in plaats van de hypervisor, hiermee stelt het gebruikers in staat om een breder scala van workloads te bedienen. Oracle heeft als doel om met de functie van het platform, verder te gaan dan traditioneel bare-metal en wil deze toegankelijker maken voor VM's, Cloud Apps en containers.

Een strategische keuze van Oracle - om hun cloud aantrekkelijker te maken voor bedrijven en deze weg te lokken van AWS - was om Ravello Cloud Service over te nemen, het zal het proces versnellen, om snel en eenvoudig complexe workloads naar de Oracle Cloud te kunnen verplaatsen.

Financiële sector en Public Cloud vrienden?

Vanwege zorgen over de veiligheid, heeft de financiële sector de public cloud voornamelijk vermeden en werd vooral gericht op investeringen in eigen datacenters en netwerken. Maar op de Google Cloud Platform-conference in november 2016, werden de toekomstige mogelijkheden positief ontvangen door financiële organisaties en de public cloud. Cloud Security heeft een lange weg afgelegd in de afgelopen jaren met verbeterde ontwikkelingen zoals encryptie, BYO-Keys en certificaten met de wettelijke normeringen. Hiermee is een grote stap gezet voor deze sector om ook aan te kunnen sluiten op de infrastructuur van de wereld.

Marktaandeel Cloud 2016

Als we kijken naar het marktaandeel public cloud eind 2016 dan zien we dat AWS wereldwijd inmiddels een marktaandeel van 45% heeft verworven. Meer dan twee keer de grootte van de andere drie publieke IaaS aanbieders gezamenlijk, blijkt uit de laatste gegevens van Synergy Research Group[1]. Kortom AWS is zeker nog een reus in vergelijking tot zijn concurrenten.

Synergy-Cloud_2016.jpg

Vooruitblik op Cloud 2017

2017 zal bij organisaties - naar verwachting - pijnlijk bloot gaan leggen dat als je nog weinig tot niets met Cloud Computing doet en nauwelijks expertise in huis hebt, je definitief zal gaan afhaken. Verder zal de vraag naar expertise in het Cloud landschap enorm gaan toenemen, vraagstukken over integratie, security, transitie, transformatie en een multi-cloud architectuur zullen meer en meer komen. Organisaties zullen willen aansluiten op de infrastructuur van de wereld en zich echt realiseren dat de ontwikkeling van vele leveranciers en software, zich alleen/voornamelijk nog maar gaan richten op en in de Cloud. Ontwikkeling en Innovatie is dus veel sneller beschikbaar op Cloud, soms alleen nog maar mogelijk als je bent aangesloten op de Cloud.

Het kunnen gebruik maken van de vele duizenden features en capabilities die beschikbaar komen is een puzzel die ongelofelijk groot is en alleen te overzien of te ontcijferen is door Cloud specialisten. Deze specialisten zullen een sleutel rol gaan vervullen voor organisaties die de volgende stap willen en moeten maken. Organisaties zullen inzien dat, expertise en ervaring, van Cloud in de diverse platformen en modellen, absoluut nodig zijn.

Uitdagingen

Genoeg uitdagingen voor Europa, welke zijn ontstaan in 2016 en die in 2017 zeker nog een vervolg zullen krijgen, op het gebied van Privacy, denk aan; Brexit, een Donald Trump geleid Amerika, immigratie en de komende verkiezingen met sterke populistische kandidaten. Gezien deze uitdagingen ben ik benieuwd, of het en zo ja, welke impact dit zal hebben op het privacy beleid.

 

VMware + AWS = Win?

Wat betreft de VMware / AWS propositie in 2017, hiervan geeft AWS het heel duidelijk aan in hun blog: "U zult ook in staat zijn om te profiteren van de AWS migratietools." Dit betekent simpelweg dat het VMware-klanten warm wil maken om te beginnen met het gebruik van meer AWS services. Klanten zullen op den duur minder VMware VM's en VSAN gaan gebruiken en na verloop van tijd ook geleidelijk migreren naar workloads van AWS cloud-native diensten en databases.

Cloud VM prijzen zullen nog meer gaan zakken, met een nog goedkopere, zogeheten "spot" instances (tijdelijke VMs). Kan VMware concurreren met AWS VM prijzen op hetzelfde platform en faciliteiten? Welke extra waarde kan het brengen? AWS maakt zijn marges juist door de verkoop van services en zal hierdoor nog meer (potentiele) gebruikers voor krijgen. Daarnaast mag VMware het VM gedoe regelen met haar klanten, terwijl AWS gewoon zijn hosting fee (service) van VMware ontvangt.

Een snelle analyse van de VMware producten: vSphere, vCenter, VSAN, NSX, vRealize. Het lijkt erop dat vSphere en VSAN geen unieke meerwaarde hebben ten opzichte van public cloud alternatieven. Hypervisor en vDisks zijn transparant voor de gebruiker, vergeet hierbij niet dat cloud-native apps stateless zijn. vCenter heeft veel fans en is eenvoudig te gebruiken, maar na verloop van tijd zullen klanten gebruik maken van de management abstractielagen over meerdere cloud API's om cloud vendor lock-ins te voorkomen en workload migraties te realiseren.

Het lijkt erop dat NSX vrij uniek is om beveiligde netwerken tussen on-Prem en de public cloud mogelijk te maken. De vraag die overblijft is, of en hoe de vRealize suite kan passen in dit verhaal. Kan het dienen als een multi-cloud management platform? Misschien dat VMware een cloud management software bedrijf wil/moet worden, de hypervisor loslaten?

Azure Stack

Zal Azure stack of VMware Cloud op AWS breed worden geïmplementeerd door organisaties uit verschillende sectoren? Ik zet hier mijn vraagtekens bij.

2017 zal zeker nog bestaan uit hybrid cloud modellen vanwege legacy en achterstallige software ontwikkeling bij leveranciers, maar mijn vermoeden is dat organisaties direct willen doorpakken naar public cloud en niet eerst een tussenstap willen maken in Hybrid Cloud, mits noodzakelijk. Azure stack daarvan vermoed ik dat de resultaten en gebruikers groep achter zullen blijven op de verwachting, mede ook omdat de architectuur (OEM only) en het hierdoor mogelijk financieel ook minder aantrekkelijk blijkt te zijn. Mijn ervaring is dat de financiële loyaliteit van de achterban van Microsoft groter is dan de technische.

VMware Cloud op AWS, daarvan verwacht ik meer dan Azure Stack, simpelweg omdat de gebruikers groep groter is en deze ook technisch loyaal zijn, verder landt het op AWS wat in mijn ogen een pluspunt is, omdat AWS nu eenmaal het grootst is en ook marktleider is.

 

Hybrid Cloud en Multi Cloud

Mijn verwachting is dat Hybrid Cloud zeker de komende drie jaar de oplossing is voor veel organisaties. Hybrid Cloud zal de Multi Cloud strategie echt vorm gaan geven en de standaard worden voor de komende jaren. Ik zou de “cloud workload taart” in Nederland (anno 2018) zo verdelen; namelijk ongeveer 40% OnPrem, 30% Private Cloud en 30% Public Cloud. Wet en regelgeving is hierin wel een bepalende factor.

Hyper-converged Infrastructure

De turn-key hyper-converged oplossing; een geïntegreerde stack waarbinnen compute, storage en soms ook networking worden samengebracht en vanuit één interface kan worden beheerd. Daarmee wordt het beheer van de totale oplossing eenvoudiger en wat de OpEx zal reduceren. Daarvan verwacht ik dat het dit jaar meer en meer bij klanten zal gaan toenemen. Een bekende speler op het gebied van hyper-convergence is Nutanix, ook VMware biedt met Cloud Foundation een interessante oplossing. Kortom Software-Defined-Datacenters (SDDC) zal dit jaar echt door gaan pakken.

Waar moeten we op letten in 2017?

Rubrik is een partij die in 2015 is gestart en zichzelf toen “The Time Machine for the enterprise” noemde. In 2017 heb ik hier hoge verwachtingen van. Namelijk heeft Rubrik een Cloud Data Management oplossing.

Ik heb het afgelopen jaar ondervonden hoe complex en duur een goede en duurzame backup oplossing kan zijn die tevens kan voldoen aan de vele eisen. Rubrik heeft een cloud data management oplossing, voor niet alleen de data van vandaag, volgende week of gedurende de gehele life cycle periode, maar maakt het ook mogelijk om dezelfde data in te zetten voor analyse en andere functies.

Rubrik creëert een verschuiving en mindset omtrent omgaan en het bewaren van data, door het vervangen van traditioneel back-up en recovery met een cloud data management oplossing.

Microsoft zal met Azure in 2017 nog meer van zich laten spreken is de verwachting. Een marktaandeel van ongeveer 13% in vergelijking tot 45% van AWS is er meer dan voldoende ruimte voor verbetering in dit opzicht. Azure zal flink gaan groeien is mijn verwachting.

Komende maanden zal Microsoft middels nieuwe gratis Azure trainingen gaan aanbieden aan hun partners om zo de kansen te pakken die er zeker zullen zijn komend jaar. Mede ook om Azure stack vanuit het partner kanaal ook de nodige boost te geven om dit zo goed als mogelijk te laten landen bij klanten.

AWS lanceerde in december een nieuwe service genaamd Lightsail (om de Virtual Private Server (VPS) hosting markt te verstoren), en AWS Managed Services, voor sommige Service Providers erg verstorend, omdat zij juist managed services aanbieden voor public cloud. Hoe zal dit zich gaan ontwikkelen.

In 2017 verwacht AWS een nieuwe regio in Frankrijk te lanceren waarmee er een vierde AWS regio in Europa wordt gerealiseerd. Erg belangrijk voor Europa en de ontwikkeling hiervan.

Het VMware Cloud op AWS Partner Programma zal medio 2017 worden gelanceerd om APN partners die klanten helpen bij het implementeren en beheren van VMware workloads op AWS te ondersteunen. Ook hier verwacht ik veel van.

Vragen

  • Zal Google en IBM eindelijk meer kunnen gaan groeien in 2017?
  • Hoe zal Azure Stack worden ontvangen door de gebruiker en kan het voldoen aan de verwachtingen?
  • Zal AWS in combinatie met VMware nog meer gaan groeien en meer klandizie creëren?
  • Zal VMware on AWS een succes worden? Hoe zal het vCAN Partner programma zich gaan houden, zal de AWS-constructie ook hier mogelijk worden?
  • Zal 2017 het jaar worden van het Cloud Management Platform, vanwege de verwachte multi-cloud en hybride strategie van organisaties?

Naar deze antwoorden ben ik zeer benieuwd. Hoe dan ook 2017 wordt weer een leuk en interessant Cloud jaar.

Voorspellingen

  • Azure en Amazon zullen naar verwachting meer klanten krijgen en zullen ook enterprise migratie naar de cloud versnellen;
  • Dell (VMware), HPE etc, zullen sneller klanten naar de cloud gaan verliezen;
  • VMware en haar klanten/gebruikers zullen op korte termijn winnen, want het kan nu gemakkelijk migreren naar de cloud, maar na verloop van tijd zal het de standaard cloud services gaan gebruiken, omdat het beter is geïntegreerd, goedkoper en cloud-native is. VMware zorgt enkel voor het uitstellen van de overgang naar de moderne cloud-native architectuur voor hun klanten;
  • IBM en Oracle zullen de mogelijkheden gaan verliezen om klanten met hun "hybride" oplossingen te bedienen en zullen ook softwarelicenties gaan verliezen aan AWS.


[1] Bron: https://www.srgresearch.com/articles/amazon-dominates-public-iaas-paas-ibm-leads-managed-private-cloud

Door: Peter van de Bree, Senior Infrastructure- & Cloud Architect, Conclusion FIT

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!