Redactie - 20 januari 2017

Oracle ontkent gender- en rassendiscriminatie

Het Amerikaanse Department of Labour is een rechtszaak opgestart tegen Oracle omdat het blanke mannen meer zou betalen dan andere werknemers. De beschuldiging is niet mild: Blanke mannen krijgen bij Oracle meer betaald dan vrouwen en minderheden, zelfs al hebben ze dezelfde functies, titels en werkervaring. De zaak kan het IT-bedrijf alle overheidscontracten kosten. Oracle spreekt de aantijgingen tegen en zegt juist diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel te dragen.

Het Amerikaanse Office for Federal Contract Compliance (OFCC) bestudeerde de aanstellingen en het loonbeleid bij Oracle sinds 2013. Hierbij werd op verschillende niveaus en afdelingen opgemerkt. Ook werkte het bedrijf zelf te weinig mee en wou het zelf geen data vrijgeven over zijn beloningspolitiek. In de rechtszaak staat ook te lezen dat de IT-reus bij aanwervingen voor onder meer technici een duidelijke voorkeur had voor Aziatische mannen, specifiek uit India.

Overheidscontracten staan op het spel
Als Oracle de rechtszaak verliest dan kan dat een zware impact hebben op de resultaten van het bedrijf. Het zou daarbij alle Amerikaanse overheidscontracten kwijtspelen en geen aanspraak maken op nieuwe opdrachten. Goed voor jaarlijks miljoenen dollars extra omzet.

Oracle, dat wordt geleid door co-ceo's Mark Hurd en Safra Catz (foto), ontkent de beweringen. Tegenover The Register noemt het bedrijf de beschuldigingen vals en politiek gemotiveerd. Het bedrijf zegt dat het diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel draagt en alle werknemers gelijke kansen biedt.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!