Redactie - 25 januari 2017

Lexmark wil goedkope inkt leverancier aanpakken met patentregels

Lexmark vecht momenteel een zaak uit in de VS tegen een inktverkoper. De zaak lijkt te gaan over patenten, maar draait in werkelijkheid om hoe lang een bedrijf de controle over een verkocht product mag houden.

Lexmark International begon in 2013 al met de rechtszaak tegen Impression Products. Die laatste koopt inkptpatronen, zoals die van Lexmark op om ze onder meer in de VS terug aan te bieden. Vorig jaar won Lexmark nog, maar intussen buigt het Amerikaanse hooggerechtshof zich over de zaak.

Impression Products krijgt volgens The Register intussen steunbrieven van onder meer Mozilla en de Electronic Frontier Foundation die er tegenover de rechtbank op wijzen dat inktcartridges doorverkopen mag. Ze verwijzen daarmee naar een wet uit 1853 die stelt dat als een patenthouder, zoals Lexmark, een product verkoopt, het patent is uitgeput. Dat wil zeggen dat de opkoper het product mag herverkopen of aanpassen. Lexmark houdt aan dat die wet niet opgaat als de goederen worden verkocht buiten de VS.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!