Redactie - 25 januari 2017

Starten met OpenStack, gemakkelijker dan ooit

Er wordt steeds vaker gesproken over OpenStack als het krachtige Open Source Cloud Computing-platform, maar wat is OpenStack precies en wat zijn de voordelen? Er zijn nog maar weinig organisaties die zich afvragen of ze naar de cloud moeten. De voordelen daarvan zijn voor iedereen inmiddels wel duidelijk.

Wel blijft de vraag welke data of applicaties on-premise blijven of alvast naar de cloud kunnen. En wanneer u dan geheel of gedeeltelijk naar de cloud gaat, is het dan niet mooi als u grip heeft op de volledige stack waarop uw belangrijkste applicaties en data draaien? Zo ja, kies dan voor OpenStack. Met OpenStack heeft u grip op alle lagen en kunt u eenvoudig migreren tussen on-premise, hybride, private- of public cloud installaties. Uw organisatie wordt hiermee bijzonder flexibel en schaalbaar.

OpenStack-omgeving in een handomdraai installeren
Recent heeft VMware een OpenStack-template vrijgeven waarmee u in een handomdraai een volledige OpenStack-omgeving installeert! En dat gewoon binnen uw huidige, vertrouwde VMware-omgeving.

Openstack-logo.png Met OpenStack wordt het voor veel organisaties mogelijk de stap naar Open Source te realiseren. Binnen OpenStack bestaan alle softwarelagen uit Open Source oplossingen voor computer-, opslag- en netwerkresources. Kortom: uw organisatie ontvangt met de OpenStack-installatie een volledig software defined datacenter. Met volledig beheergemak omdat alles toegankelijk is vanuit één dashboardinterface. Dat biedt organisaties en IT-beheerders volledige controle over hun omgeving en een agile manier van werken. Deze toepassing geeft organisaties een innovatieve impuls en vrijheid, terwijl het ook een algehele kostenbesparing op de huidige licenties oplevert.

Keuzevrijheid
Overweegt uw organisatie de stap naar open source omdat u geen licenties nodig heeft? Of wilt u audits en bijhorende boetes ontlopen? Met OpenStack maakt u de weg vrij voor volledige keuzevrijheid en licenties behoren tot het verleden. Indien uw omgeving in productie draait, adviseren wij u een abonnement af te sluiten. Hiermee blijft uw omgeving up-to-date omdat u recht heeft op onderhoud en support bij eventuele calamiteiten.

Bij open source draait alles om de vrijheid waarmee u een keuze kunt maken voor één of meer leveranciers. Dat is bij OpenStack ook zo. Open source leveranciers zoals Red Hat, Ubuntu of SUSE bieden ook OpenStack aan. In de regel kiezen klanten ervoor hun Linux en OpenStack-omgeving af te nemen van dezelfde leverancier, maar uiteraard is het ook mogelijk deze onder te brengen bij verschillende partijen.

Wist u dat 70% van de Microsoft Azure cloud draait op Red Hat Linux servers?
Er wordt vaak gesproken over Linux-distributies. De meest bekende zijn afkomstig van Red Hat, SUSE en Ubuntu. Er wordt door alle leveranciers van Linux-software hard gewerkt om de volledige OpenStack te perfectioneren, zodat beheer en installatie nog eenvoudiger wordt. Op dit moment kan Red Hat de meest volledige stack aanbieden van on-premise tot volledig in de cloud met alle beheergemak en Enterprise ondersteuning. Met orchestration software zoals Cloudforms kunnen alle OpenStack-omgevingen beheerd en gemigreerd worden naar elke hybride of public cloud omgeving. Dit geldt ook voor VMware en Microsoft Hyper-V omgevingen.

In de wereld van open source wordt vaak gesproken over een “community”: een groep ontwikkelaars die gezamenlijk aan een project werken. Een project is een softwareproduct waaraan soms door duizenden ontwikkelaars (community) gewerkt kan worden. Uiteindelijk levert iedereen zijn of haar bijdrage (code) aan het project. Oorspronkelijk is Linux in Python geschreven en daarna vrij beschikbaar gekomen onder de Apache 2.0 licentie.

Is OpenStack geschikt voor uw applicaties?
COMPAREX werkt nauw samen met meerdere partners voor alle marktsegmenten. Wij zijn al jaren bekend met implementaties van verschillende distributies en kunnen u dan ook uitstekend helpen om OpenStack af te stemmen op uw bedrijfskritische applicaties. Dit doen wij door een keuze te maken uit de beste (distributie) leveranciers per stack (storage-, hardware-, applicatie- en databaselaag, etc). Maar ook door het aansluiten van de applicatie op de uiteindelijke storagelaag, door gebruik te maken van connectoren.

comparex-Openstack-setup.jpg 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Op dit moment kan OpenStack als template/plug-in geladen worden binnen uw VMware omgeving. Dit maakt het bijzonder eenvoudig om te starten en te testen door na installatie uw applicaties in de testomgeving te plaatsen. Wanneer dit werkt kunt u ook uw datawarehouse migreren naar bijvoorbeeld Postgres of MariaDB.

OpenStack als Big Data platform
Een mogelijke vervolgstap is om OpenStack te gebruiken als Big Data (cloud) platform. Wanneer u een Hadoop-distributie installeert (bijvoorbeeld van Cloudera, HortonWorks, MapR of IBM), kunt u data gaan verwerken. Aanvullend adviseren wij u de Open Source ELK-stack van Elastic te installeren. Hier leest u meer over Hadoop en Elastic.

Als Solution Advisor hoor ik regelmatig dat het lastig is om een keuze te maken uit de vele leveranciers en implementatiepartners. Elke leverancier pretendeert de beste oplossingen aan te bieden uit een nog veel groter assortiment van producten, diensten en oplossingen, wat de keuze alleen nog maar ingewikkelder maakt. Veel mogelijkheden leert u bovendien pas echt kennen nadat u bent overgestapt.

OpenStack kan zowel in de cloud als on-premise draaien en biedt daarom alle controle en flexibiliteit die u van een cloud dienst mag verwachten. Daarmee is OpenStack absoluut klaar voor de toekomst. En daarom zijn alle grote namen inmiddels aangehaakt en onderdeel geworden van het project. Denk aan IBM, HP, Red Hat, SUSE, Ubuntu, Cisco, Dell (EMC). En ik verwacht dat de komende jaren nog veel meer leveranciers gaan volgen.

comparex-Redhat-Open-Hybrid-Cloud.png 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Een kijkje onder de motorkap
Op het OpenStack OS draaien alle sets van hypervisors binnen één datacenter of over meerdere datacenters met gedeelde resources. Deze resources worden geconsumeerd en beheerd vanaf één locatie: het dashboard. Beheerders en gebruikers kunnen hun eigen versie van het dashboard ontvangen om daarin hun taken op een eenvoudige en snelle manier uit te voeren. Bijvoorbeeld het creëren van Software Defined Storage, virtual machines, virtual networks en configuratie. Maar ook het uitvoeren van migraties naar en van de public cloud en het uitrollen van updates.

Dit laatste is één van de belangrijkste zaken die genoemd werd tijdens de OpenStack Conference in Bussum in september. Voor organisaties is het essentieel dat alle lagen binnen de OpenStack tijdig van updates worden voorzien (bij voorkeur niet langer dan drie tot zes maanden) zodat de omgeving up-to-date blijft met security fixes en nieuwe functionaliteiten.

Hoe vindt u de juiste partner om mee samen te werken?
COMPAREX ondersteunt u graag bij het vinden van de beste oplossing en installatiepartner om de implementatie succesvol te laten verlopen. Er zijn verschillende mogelijkheden en redenen waarom u uiteindelijk kiest voor OpenStack. Wilt u bepaalde onderdelen van uw (closed) software overzetten naar open source? Wilt u een test-, acceptatie- of ontwikkelstraat naast uw huidige omgeving neerzetten? Of maakt u uiteindelijk uw keuze vanwege het verlagen van uw TCO?

Samenvatting
Een goede OpenStack-distributie bevat alle bouwstenen die u nodig heeft om een ??flexibele cloud infrastructuur te bouwen en biedt beheer en uitgebreide hypervisor-ondersteuning van bijvoorbeeld VMware of Microsoft Hyper-V. Maar ook netwerk IP-adresmanagement en security services. OpenStack biedt twee soorten opslag; volume gebaseerde opslag en object georiënteerde opslag voor VM Images en bestanden. Daarnaast biedt het uiteraard een dashboard voor het beheren en bewaken van het volledige systeem. Dit alles draait op commodity-hardware op basis van open source waarmee u schaalbaar blijft en bovendien vendor lock-in voorkomt.

Zo kunnen we zeggen dat OpenStack een zeer volledige oplossing is, die efficiënt en dynamisch beheer van virtualisatie, opslag en netwerken voorziet van een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en beheergemak tegen aanvaardbare kosten.

Meer weten?
Graag ga ik het gesprek met u aan over de mogelijkheden van OpenStack voor uw organisatie. Neem daarvoor contact met mij op.

Door: Remco Toele, Solution Advisor Big Data & Analytics bij COMPAREX

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!