Redactie - 30 januari 2017

Backup via de Datos IO benadering

Backup via de Datos IO benadering image

Industrietakken blijven zich vernieuwen, en net zoals Tesla een nieuw paradigma voor auto’s bedacht heeft, zo laat Datos IO een nieuwe wind door de wereld van data backup waaien. De Cloud Data Backup van Datos IO staat nog in de kinderschoenen, met op dit moment 10 concrete implementaties van RecoverX en nog een flink aantal opties in de portefeuille. Toch is de impact nu al opmerkelijk, zeker nu onderzoeksbureau JP Morgan aangeeft dat er een grote verschuiving gaande is van enterprise data richting de cloud. Datos IO CEO Tarun Thakur: “Ook Gartner constateert dat de Cloud Data Backup een innovatie trigger heeft in de recent gepubliceerde Hype Cycle voor storage technologieën.”

Datos IO is midden 2014 opgericht door Tarun Thakur (een EMC Data Domain en Symantec veteraan) en Prasenjit Sarkar. Twee entrepreneurs die hun sporen al eerder in de storage technologie verdiend hadden. "Datos IO gaat de klanten helpen bij het beheersbaar maken van data en disaster recovery problemen die ontstaan bij scale-out en gedistribueerde storage, de twee technologieën die nu de belangrijkste zijn", aldfus Thakur. "Daarnaast moeten databases steeds flexibeler zijn, vooral nu steeds vaker niet-relationele structuren (NoSQL) gevraagd worden. De groeiende vraag naar meer capaciteit vereist ook support voor grotere storage systemen, zoals die gerealiseerd worden met Hadoop’s HDFS en HBase. Om dit alles in goede banen te leiden is er ook een steeds grotere behoefte aan analyse oplossingen."

Uitdaging

Verder, en dat is niet onbelangrijk, is het gedrag van klanten aan het veranderen aldus Thakur. "De schroom voor online data is verdwenen en applicaties en databases verdwijnen steeds vaker naar cloud service providers die op basis van een abonnementmodel werken. Hoge en complexe investeringen worden vervangen door heldere maandelijkse abonnementskosten met een flexibel en schaalbaar model. Hierbij wordt vaak ook nog een combinatie van zowel private als publieke cloud services gebruikt. Al deze overwegingen maken direct duidelijk dat het maken van een back-up oplossing een stevige klus is. Allemaal simpel gezegd, maar een technologische uitdaging."

Deduplicatie

De gewenste features worden stapsgewijs toegevoegd aan het product. "Release 1 had de focus op cloud storage en non-relationele databases aangevuld met mobiliteit, MySQL, analyse en zoekfunctionaliteit. In de nieuwe 1.5 release ondersteunt CODR (Consistent Orchestrated Distributed Recovery), een cloud elastisch compute systeem dat uitgerold kan worden op Amazon EC2 cloud storage, een lokale vSphere implementatie of een fysieke server. De configuratie is in staat om de data te streamen en daarop een semantische globale de-duplicatie te realiseren", aldus Thakur.

Datamanagement

Omdat databases gedistribueerd zijn, heeft Datos IO een detectie technologie geïmplementeerd die elke node die in parallelle mode data streamt, in de gaten houdt. "De storage die hiervoor in aanmerking komt is zeer flexibel met daaronder NFS, S3 en Google storage. RecoverX is het datamanagement system dat verantwoordelijk is voor het beheer en de orkestratie van de data beveiliging van het systeem, maar slaat zelf geen data op. Het is dus de overkoepelende software laag boven op een data zelf gekozen opslagomgeving", zo besluit de ceo van Datos IO.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!