Redactie - 03 februari 2017

Wordt het tijd voor de connected corporatie?

Wordt het tijd voor de connected corporatie? image

Wat heeft de combinatie van sensoren en big data met de kerntaak van woningcorporaties te maken? Alles! Het wordt tijd voor de connected corporatie zo vindt Nico Andressen, Account Executive bij SAP Nederland.

Woningcorporaties hebben een belangrijke kerntaak: voorzien in betaalbare woonruimte voor mensen met een krappe portemonnee. Dat betekent dat ze hun woningen effectief en efficiënt moeten bouwen en onderhouden. Geen fratsen. Geen poespas. Kwaliteit leveren tegen een eerlijke prijs, dát is waar het om draait.

Die heldere doelstelling maakt dat corporaties als geen ander open zouden moeten staan voor innovaties die voor een beetje minder onderhoud of een beetje meer efficiëntie zorgen. De schaal van corporaties maakt immers dat al die beetjes al snel optellen tot een heleboel. Meer dan de helft van de 363 corporaties bezit meer dan 12.000 woningen. In totaal hebben corporaties ruim 2,5 miljoen woningen in bezit. Tel uit je winst.

Sensoren bieden kansen

Ik ben stellig van mening dat de corporatiewereld geweldige verbeteringen én besparingen kan realiseren door technologie slim in te zetten om woongenot te verhogen, onderhoud te stroomlijnen of processen te managen.

In dat licht is de inzet van sensoren voor woningcorporaties heel interessant. Sensoren bieden een simpele manier om in de gaten te houden wat er aan de hand is in de woningen die je beheert. Ik denk bijvoorbeeld aan goedkope vochtsensoren die lekkages detecteren of signaleren dat de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte een drempelwaarde overschrijdt. Je zou daardoor vochtproblemen op kunnen lossen voor ze de kans krijgen om écht schade aan te richten. Plaats zo’n sensor onder een afwasmachine en je weet precies wanneer je een monteur langs moet sturen.

Ik heb niet zo lang geleden een nieuwe afwasmachine gekocht die ik op afstand kan monitoren. Da’s heel handig voor mij. Maar stel je nou eens voor dat je honderden of zelfs duizenden afwasmachines tegelijk in de gaten kunt houden. Niet om te zien wanneer bewoners de vaat doen, maar om te zien hoe de machines functioneren en welke apparaten aan onderhoud toe zijn.

Je zou hetzelfde kunnen doen met liften. Meer dan een paar sensoren die het gedrag van de lift monitoren, heb je niet nodig. Slimme software die al die sensordata uitleest kan vervolgens redelijk precies voorspellen wanneer de lift aan onderhoud toe is.

Keep it simple

Als corporaties hun woningen volhangen met sensoren, ontstaat er een nieuwe uitdaging. Want hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Al die sensordata moet immers behapbaar blijven, ook als het om geweldige hoeveelheden data van duizenden woningen gaat.

Het antwoord? Eenvoud!

Onlangs zag ik een boeiende demo waarin getoond werd hoe je het geweldig complexe, met sensoren uitgeruste waterleidingennetwerk van Los Angeles kunt beheren. In deze demo zag je heel mooi het totale plaatje. De makers hebben de interface heel eenvoudig gehouden. Wanneer er iets speelt binnen een bepaald gebied, zoom je snel in tot op het meest granulaire niveau. Je ziet exact waar het probleem zit, wat er kapot is, wat er vervangen moet worden, hoeveel tijd dat kost en hoe duur de verschillende vervangende onderdelen zijn. Met een paar drukken op de knop bestel je een nieuw onderdeel en plan je de juiste monteur in. En wat voor een netwerk van waterleidingen opgaat, kan ook opgaan voor vastgoed.

Alle seinen staan op groen

Het is tijd voor connected corporaties. Alle seinen staan op groen. De hardware is er. Voor een paar euro heb je al een vochtsensor. De infrastructuur is er ook. Het LoRa netwerk van KPN bijvoorbeeld, biedt een landelijk dekkende ‘Long Range Low Power’ IoT-infrastructuur die álle sensoren en alle huizen van een corporatie kan verbinden. De systemen om al die informatie te vergaren en te visualiseren tot slot, zijn er ook. Het is nu vooral een kwestie van slim combineren en - vooral - creatief denken.

Werk jij bij een corporatie? Dan denk ik dat je er goed aan doet om dit eens met collega’s van andere corporaties op te pakken. Ga met elkaar om tafel. Denk samen na over nieuwe, creatieve manieren waarop data ingezet kan worden om de corporatiewereld slimmer te maken. Om nog maar niet te spreken van manieren om marges te verlagen, woongenot te verhogen, processen te stroomlijnen en op die manier prettige, betaalbare woonruimte te bieden voor mensen met een krappe portemonnee.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!