Redactie - 03 februari 2017

Kan de grootste ook het meest innovatief zijn?

Kan de grootste ook het meest innovatief zijn? image

Legacy software vormt het fundament van veel ondernemingen. Deze systemen gaan niet voor niets zo lang mee, en dat geldt ook voor de grote leveranciers die erachter staan. Als je echter op zoek bent naar innovatie, zou ik daar persoonlijk niet als eerste gaan kijken.

Tijdens een prachtige, spectaculaire gala-avond in Hilversum werden onlangs een aantal belangrijke spelers in de IT-branche in het zonnetje gezet. In maar liefst 18 categorieën hadden een kundige vakjury met decennia ervaring, en het publiek gekozen welke spelers het hadden verdiend een award mee naar huis te nemen.

In aanloop naar dit soort evenementen hoor je om je heen altijd zeggen dat het men niet zoveel doet, zo’n nominatie, en dat ze het niet echt belangrijk vinden om te winnen. Dat ze wel naar het evenement gaan, maar vooral om te netwerken.

Als de avond eenmaal daar is, zitten ze toch op het puntje van hun stoel, glimmend van trots en spanning. Een award is immers een mooie erkenning van je harde werk, en het is toch jammer als je ernaast pakt. Maar ja, er kan er maar één de winnaar zijn.

Gerenommeerd

Ik moet zeggen dat ik toch even zat te fronzen toen de winnaar van de categorie Best Software Innovator of the Year bekend werd gemaakt. Een beursgenoteerde softwareleverancier, een van de oudste en grootste ter wereld, viel hier in de prijzen.

Ik zou het hebben gesnapt als dit bedrijf werd geroemd als de Grootste, de Oudste, zelfs meest Gerenommeerde software vendor of the Year. Maar meest innovatief? Dat moest toch een vergissing zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Deze Duitse software-reus is terecht zo groot geworden. Het bedrijf heeft jarenlang het IT-landschap bepaald en vormgegeven, en nog steeds werken ontzettend veel bedrijven met deze software. De massa is echter per definitie niet innovatief, maar mainstream. Innovatie vind je juist bij de cowboys, de luizen in de pels, de disrupters en de visionaire einzelgängers.

Agile by nature

Kleine spelers zijn flexibel. Zij zijn Agile by nature en kunnen snel inspringen op veranderingen in de markt. Grote partijen zijn stabiel en log. Het woord legacy dekt de lading perfect voor hun systemen: die zijn overgedragen van generatie op generatie, en dat ze het zo lang volhouden, is een attest van hun betrouwbaarheid en robuustheid. Maar het is verrekte lastig om innovatieve dingen te realiseren met je legacy software. Laat staan dat je dat in een paar weken tijd voor elkaar krijgt. Denk dan liever in een tijdspanne van jaren.

Moeten bedrijven hun geërfde software radicaal van de hand doen om te kunnen innoveren? Nee, want gelukkig zijn er kleine opkomende partijen die kunnen helpen deze systemen op te poetsen, uit te breiden en geschikt te maken om de toekomst te bepalen. Wij gebruiken Rapid Development Platform van OutSystems dagelijks voor dit soort doeleinden.

Of ik echt verbaasd ben over de uitkomst? Nee, want de meeste stemmen gelden. En grote jongens hebben nu eenmaal veel vrienden. Het was een mooie feestelijke avond in Hilversum, en wij, de kleine spelers, gaan onverminderd door met innoveren.

Door: Eric ten Harkel, algemeen directeur van COOLProfs

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!