Wouter Hoeffnagel - 03 februari 2017

AIVD uit zorgen over Russische en Chinese cyberaanvallen

De toenemende hoeveelheid cyberaanvallen door landen als Rusland, China en Iran leiden tot grote zorgen bij de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Alleen in de laatste helft van 2016 zijn vanuit deze drie landen al honderden aanvallen uitgevoerd op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven.

Dit meldt Rob Bertholee, hoofd van de AIVD, in een interview met EenVandaag. Bertholee: “Meerdere aanvallen, alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de email te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten.”

Geheime regeringsdocumenten
Bertholee stelt dat Rusland via cyberaanvallen toegang probeert te krijgen tot geheime regeringsdocumenten. “Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten”, aldus het hoofd van de AIVD tegenover EenVandaag.

Ondanks dat voor Bertholee duidelijk is dat vooral Rusland achter dergelijke hackpogingen zit, noemt hij het zinloos stappen te ondernemen tegen het land. Dergelijke betrokkenheid is doorgaans heel moeilijk te bewijzen. Indien toch beschuldigingen worden geuit in de richting van China of Rusland worden deze beschuldigingen simpelweg ontkent.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!