Redactie - 04 februari 2017

Is uw bedrijf klaar voor Internet of Things (IoT)?

Na de tsunami aan connected apparaten en het groeiende aantal bedrijven dat die inzet voor alledaagse activiteiten, schatten analisten nu dat er in 2020 meer dan 20 miljard 'things' in de gebruik zullen zijn. Maar welke enorme gevolgen gaat dat hebben voor bedrijven zoals we die nu kennen?

De laatste jaren hebben we allemaal kunnen zien hoe de aardverschuiving in mobiele technologie de werkplek heeft veranderd. Van vaste, bekabelde desktops naar flexibele omgevingen waarin mensen digitaal met elkaar samenwerken. De invloed van mobiele technologie was in alle branches te voelen - niet alleen in kantoorgebouwen, maar ook op de werkvloer en in industriële omgevingen. Nu gaan we weer een stap verder en beginnen bedrijven te zien en voelen welke voordelen IoT ze kan opleveren, zoals kostenbesparingen, efficiëntere processen en een verbeterde klantervaring. De werkplek veranderen met technologie.

Maar wat maakt deze verschuiving nou zo groot? Neem nou de app Robin, voor het beheren van vergaderruimten. Die stroomlijnt de hele administratie en laat u niet alleen de ruimte zelf boeken, maar ook meteen alle bijbehorende benodigdheden. Dit betekent dat medewerkers met een paar swipes op hun smartphone een beschikbare vergaderruimte kunnen vinden en boeken. En wanneer ze daar aankomen, automatisch een Microsoft 'Skype for Business'-sessie starten, wat ze flink wat tijd bespaart. Samen zorgen kleine, efficiënte opties als deze voor een hogere totale productie en grotere tevredenheid in de werkomgeving.

Met vergelijkbare technologieën kunnen werkgevers als de Zwitserse bank UBS kantoortuinen met inflexibele compartimenten vervangen door hotdesking, waarbij medewerkers geen eigen werkplek, werkstation of telefoon meer hebben. Hierdoor maakt het bedrijf optimaal gebruik van zijn faciliteiten. Tegelijkertijd ontstaat een samenwerkingsomgeving waarin de innovaties kunnen ontstaan die nodig zijn om de concurrentie een stap voor te blijven.

Ook de industrie- en productiebranches omarmen de mogelijkheden die IoT biedt. Operationele technologie en informatietechnologie zorgen samen voor efficiëntere, effectievere processen, lagere kosten en een grotere winstgevendheid.

Intelligent op de edge

Big data is niets nieuws. Maar het aantal personen, plaatsen en 'things' dat de digitale werkplek vandaag de dag bevolkt, heeft geleid tot een exponentiële groei van de hoeveelheid data. Het is dan ook niet meer dan logisch om een deel van de computerkracht die nodig is om al die data te verwerken, te verplaatsen naar een netwerklocatie of Intelligent Edge. Daar worden alle IoT-elementen - van connected verlichting tot verwarming en van productieproces tot industrieel systeem - door middel van technologie op elkaar aangesloten en geautomatiseerd.

Applicaties als ons geliefde Robin hebben niet alleen een enorm aantal systemen nodig om verbinding te maken en data over te brengen vanaf van mobiele toestellen en IoT-apparaten. Ze voeren ook verschillende analyseprocessen uit om de hiervoor beschreven werkplek, operationele activiteiten, merkbeleving en IT-ervaring mogelijk te maken.

Buiten de muren van de werkplek bestaan er ook nog eens talloze mogelijkheden om de data in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan connected auto's, slimme parkeermeters en verkeerslichten waarin externe connectiviteitsoplossingen, zoals Long Term Evolution of energiezuinige draadloze signalen, zijn verwerkt.

Beginnen bij de basis

De Intelligent Edge is opgebouwd uit drie lagen. De eerste is de basis. Dit is de infrastructuur met bekende technologieën (LAN, WLAN en WAN) en eigentijdse innovaties als Bluetooth, Low Energy-sensoren en Converged Edge-systemen.

In de tweede laag beheren lokale platformtechnologieën (Mobility First- of Mobile First-platformen) de apparaten in uw bedrijf. Platformen voor grote gebieden maken gebruik van universeel IoT, waarbij de focus ligt op het verbinden van de talloze apparaten in een regio.

Laag drie, tenslotte, wordt gevormd door een robuust partnerecosysteem. Daarin worden de apps en services ontwikkeld voor de beleving die bedrijven nodig hebben om hun digitale werkplek te laten draaien. Dergelijke ecosystemen zijn meestal opgebouwd door moderne innovators en zakelijke spelers als Microsoft.

De sleutel voor succes

Het wordt tijd om de mogelijkheden van IoT op grote schaal te gaan benutten. Hieronder mijn vijf belangrijkste tips om connected apparaten onderdeel te maken van uw organisatie:

1.       Breng uw huidige omgeving in kaart

Het is onmogelijk een succesvolle strategie te ontwikkelen zonder inzicht in de huidige situatie. Breng uw eindpunten in kaart, samen met de oplossingen die daartoe leiden en de onderliggende infrastructuur en architecturen.

2.       Zorg dat u alle beschikbare data in handen krijgt

Hiervoor moeten data met moderne bedrade en draadloze technologieën worden overgebracht van datacenter naar Edge en zijn oplossingen nodig om externe gebruikers en systemen aan te sluiten.

3.       Bescherm uw bedrijf grondig

Zet technologieën in om niet alleen de verplaatsing van data, maar ook stilstaande data te beschermen. Kies voor innovatieve oplossingen die gebruikmaken van automatische aanpassing en kunstmatige intelligentie om dreigingen op te sporen en apparaten die verdacht gedrag laten zien in quarantaine te plaatsen en los te koppelen

4.       Boor kennisbronnen aan

Implementeer oplossingen die informatie verzamelen over uw medewerkers, uw klanten en de rest van de wereld. De technologie zet gedrag om in inzichten, die u op uw beurt weer kunt omzetten in waarde.

5.       Vergroot de winstgevendheid

Omarm slimme innovaties die de door u verzamelde data, samen met invoer van derden, samenvoegen en analyseren. Ontdek nieuwe manieren om optimaal te profiteren van uw medewerkers, klanten, processen en toeleveringsketen.

In welke branche u ook werkt en wat voor bedrijf u ook hebt, een moderne Intelligent Edge-architectuur kan van doorslaggevend belang zijn om de mogelijkheden van IoT op de juiste schaal in te zetten voor uw bedrijf. IoT gaat bedrijven zoals we die nu kennen, veranderen, met voordelen als kostenbesparingen, verbeterde beveiliging en een betere klantervaring.

Door: Morten Illum, VP EMEA, HPE Aruba 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!