Redactie - 04 februari 2017

DEVENTit en Data Matters digitaliseren archief vrijgemaakte Gereformeerde Kerken

Het Archief- en Documentatiecentrum van de vrijgemaakte Gereformeerde Kerken (ADC) gaat digitaal en kiest daarbij voor het Atlantis softwaresysteem voor modern archiefbeheer van DEVENTit en opslag in het E-Depot van Data Matters. Met deze stap maakt het ADC volledig digitaal en kosteneffectief archiefbeheer mogelijk voor haar zelf en de bij haar aangesloten kerkelijke gemeenten.

Het ADC is het Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Nederland. Het is opgericht in 1993 met als doel de geschiedenis van deze kerken en daarmee verband houdende instellingen en personen te bewaren. De Gereformeerde Kerken bestaat uit ca. 267 plaatselijke gemeenten.

DEVENTit en Data Matters hebben hun sporen verdiend in het archiefwezen en werken nauw samen. Behalve voor het ADC is Atlantis met E-Depot ook te gebruiken door lokale kerken. De initiële overeenkomst voorziet in de mogelijkheid van tien kerken om te participeren in een landelijk proefproject. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst verder wordt uitgebreid.

De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (afgekort GKv) vormen een Nederlands kerkgenootschap binnen het gereformeerd protestantisme. De officiële naam luidt Gereformeerde Kerken in Nederland met de toevoeging (vrijgemaakt). Het kerkgenootschap ontstond door de zogeheten Vrijmaking in 1944 en volgende jaren uit de Gereformeerde Kerken in Nederland. Bij deze Vrijmaking speelde prof. dr. Klaas Schilder een grote rol.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!