Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2017

D66 wil minister van Economische Zaken, Technologie en Privacy aanstellen

D66 wil een minister van Economische Zaken, Technologie en Privacy aanstellen. Deze minister moet naar analogie van de sociaaleconomische zeshoek aan het hoofd staan van een digitale driehoek samen met de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken.

Dit schrijft D66-Kamerlid Kees Verhoeven in een opiniestuk dat is gepubliceerd op Joop.nl in het kader van Safer Internet Day. Dit is een jaarlijkse dag bedoeld om het internet veiliger te maken. Verhoeven noemt het huidige kabinet naïef en stelt dat het kabinet het belang en de risico’s van ICT veel te laat inziet.

Minister die mailen vanaf een privémailadres
Als voorbeeld noemt het Kamerlid ministers die vanaf hun privémailadres werkgerelateerde e-mails blijken te versturen. Een ander voorbeeld is het besluit van minister Plasterk om de Ondersteuning Software Verkiezingen (OSV) bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet te gebruiken, aangezien de software ernstig is verouderd. Verhoeven noemt dit een goed besluit, dat ‘rijkelijk laat’ is genomen.

Verhoeven roept in het opiniestuk ook op de ‘hackwet’ aan te passen. Zo stelt Verhoeven dat de politie door het inkopen van hacksoftware de zwarte markt in softwarekwetsbaarheden stimuleert. Daarnaast wijst het Kamerlid erop dat een backdoor in een computer niet alleen door de politie gebruikt kan worden, maar ook door cybercriminelen. Verhoeven wil daarom dat beveiligingsproblemen zo snel mogelijk worden gemeld bij de fabrikant, zodat deze maatregelen kan nemen.

Stel bedrijven verantwoordelijk voor ICT-veiligheid
Daarnaast wil Verhoeven bedrijven verantwoordelijk stellen voor de ICT-veiligheid van hun producten. “Tegenwoordig zijn steeds meer bedrijven ook softwaremakers, omdat steeds meer apparaten kunnen worden aangesloten op het internet. Denk aan auto’s, maar ook aan koelkasten, wasmachines, ovens, kinderspeelgoed en thermostaten. Kwaadwillenden kunnen misbruik maken van veiligheidslekken in deze apparaten, waardoor criminelen bijvoorbeeld kunnen zien wanneer je thuis bent of je digitale belastingaangifte of privéfoto’s bekijken. Er moeten voor producenten op Europees niveau regels gemaakt worden over de cyberveiligheid van apparaten, net zoals er afspraken zijn over de brandveiligheid van apparaten. Bedrijven moet aansprakelijk zijn als ze onveilige software leveren en weigeren de software via een update veiliger te maken”, aldus Verhoeven.

Tot slot wijst Verhoeven op een aantal zaken die in de afgelopen jaren wel goed zijn gegaan. “Het Nationaal Cyber Security Centrum is opgezet, netneutraliteit is opgenomen in de wet, de Responsible Disclosure richtlijn die hackers helpt kwetsbaarheden te melden is opgesteld, onze digitale infrastructuur wordt nu als mainport gezien en het kabinet heeft het belang sterke encryptie onderkent. Het kabinet had echter wel bij al deze punten een flinke duw in de rug nodig van D66 om deze stappen te zetten.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!