VS overweegt wachtwoorden sociale netwerk op te vragen bij visumaanvraag
08-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

VS overweegt wachtwoorden sociale netwerk op te vragen bij visumaanvraag

De Verenigde Staten (VS) overweegt reizigers te vragen wachtwoorden van social media-accounts te overhandigen tijdens de screening die volgt op de aanvraag van een visum. Dit is volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly noodzakelijk om terroristen buiten de deur te houden.

Kelly stelt dat het erg lastig is reizigers uit de zeven landen waarvoor president Donald Trump onlangs een tijdelijk inreisverbod afkondigde erg lastig te screenen zijn, meldt persbureau AFP. Door het wachtwoord van hun social media-accounts te vragen zou dit makkelijker moeten worden.

Vrijwillig
Het afstaan van wachtwoorden zou vrijwilliger moeten worden. Wel wil Kelly dat een visumaanvraag automatisch wordt geweigerd indien wachtwoorden niet worden overhandigd. Kelly benadrukt overigens dat het vragen van wachtwoorden slechts één van de opties is die momenteel wordt onderzocht. Wel is volgens de minister zeker dat een strengere screening zal worden ingevoerd voor visumaanvragen.

Overigens worden reizigers die naar de VS afreizen momenteel al gevraagd gebruikersnamen van social media-accounts in te vullen op de zogeheten ESTA-aanvraag. Deze vraag wordt ook gesteld aan reizigers die geen visum nodig hebben om naar de VS te reizen.

Terug naar nieuws overzicht