Redactie - 10 februari 2017

Aanbesteding Belastingdienst voor Accenture wordt extern verder onderzocht

De Belastingdienst investeert in modernisering van de interactie met burgers en bedrijven en informatiegestuurde handhaving op basis van data-analyse. Hiervoor ontwikkelt de zogenaamde Broedkamer, later de afdeling Data en Analytics (D&A), nieuwe datatechnieken. Het gaat daarbij om pilots die de Belastingdienst bij bewezen succes uitrolt. Vandaar de naam Broedkamer, aldus de Belastingdienst. Voor de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de Broedkamer is gekozen voor de inzet van externen van het bureau Accenture. Dit omdat het ontwikkelen van innovaties niet alleen met eigen mensen mogelijk is. Bovendien is voor zulke innovaties marktexpertise nodig. Hiervoor is een aanbesteding uitgevoerd. Tot nu toe is niet gebleken dat er bij deze aanbesteding onregelmatigheden hebben plaatsgevonden zo meent de De Belastigdienst. Op basis van recente signalen wordt de aanbesteding echter extern verder onderzocht en ergens in mei 2017 worden de resultaten verwacht.

Voor alle afdelingen van de Belastingdienst, dus ook voor D&A, geldt een streng toegangs- en databeveiligingsbeleid. Dit is in lijn met de wet- en regelgeving op het terrein van bescherming van (persoons)gegevens. Vanaf de start heeft logging en monitoring plaatsgevonden. Bij de Belastingdienst, dus ook D&A, wordt bijgehouden wie wanneer het pand en/of ruimtes betreden en wie wanneer welke applicaties heeft gebruikt, aldus de Belastingdienst.

De Belastingdienst laat regelmatig de informatiebeveiliging controleren door onafhankelijke partijen. De beveiliging wordt bijvoorbeeld ook periodiek beoordeeld door de Auditdienst Rijk. Deze dienst is eerder gevraagd te adviseren wat de Belastingdienst aanvullend kan doen in de beveiliging bij D&A. Dat heeft aanbevelingen opgeleverd over een verdergaande logging en monitoring zoals het monitoren welke dataverwerkingen zijn uitgevoerd, aldus de Belastingdienst.

Marktexpertise

Voor de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de Broedkamer is gekozen voor de inzet van externen van het bureau Accenture. Dit omdat het ontwikkelen van innovaties niet alleen met eigen mensen mogelijk is. Bovendien is voor zulke innovaties marktexpertise nodig. Hiervoor is een aanbesteding uitgevoerd. Tot nu toe is niet gebleken dat er bij deze aanbesteding onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, aldus de Belastingdienst. Op basis van recente signalen wordt de aanbesteding echter extern verder onderzocht en ergens in mei 2017 worden de resultaten verwacht. Nu de afdeling D&A zich heeft ontwikkeld, is de externe inzet verminderd en bestaat D&A grotendeels uit medewerkers van de Belastingdienst zelf, aldus de fiscus.

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek naar de beveiligingsmaatregelen bij D&A gestart dat op korte termijn ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!