Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2017

Microsoft mag rechtszaak rond dataverzoeken tegen Amerikaanse overheid voortzetten

Microsoft mag zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid voortzetten. Het bedrijf eist via de rechter de mogelijkheid klanten te informeren indien inlichtingendiensten dataverzoeken indienen die op hen betrekking hebben. Dit wordt doorgaans echter verboden, waarmee volgens Microsoft de grondrechten van Amerikaanse gebruikers worden geschonden.

De Amerikaanse overheid had rechter James Robart verzocht de zaak te seponeren. Dit aangezien Microsoft geen schade zou lijden door niet de mogelijkheid te hebben klanten over dataverzoeken te informeren. De rechter gaat echter niet mee in deze redenering en stelt dat het voor de overheid niet altijd van belang is onderzoeken geheim te houden, bijvoorbeeld als deze zijn afgerond. In dit geval weegt de grondwet zwaarder dan het belang van geheimhouding.

In een reactie tegenover Ars Technica zegt Microsoft tevreden te zijn met de beslissing. Het bedrijf hoopt dat deze beslissing helpt een redelijke oplossing te vinden die voor opsporingsinstanties werkbaar is en geheimhouding beperkt tot noodzakelijke situaties. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie laat weten de beslissing te bestuderen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!