Witold Kepinski - 14 februari 2017

Partners vinden verloren data terug met Kroll Ontrack

Partners vinden verloren data terug met Kroll Ontrack image

Partners met klanten die data kwijt (denken te) zijn na problemen met computers, servers of externe harde schijven, kunnen beter niet zelf gaan sleutelen of een willekeurig merk recovery software gebruiken. Jaap Jan Visser (foto), sales director en country manager van Kroll Ontrack Nederland, adviseert bij (vermeend) dataverlies eerst een ‘bit-for-bit image’ te laten vastleggen van de ‘nulsituatie’. Dat kan met Kroll Ontrack Freeze.

Met Kroll Ontrack Freeze maken partners volgens Visser eenvoudig een diagnose van de getroffen harde schijf of server, zodat snel duidelijk wordt wat er aan de hand is. Resellers kunnen vervolgens in veel gevallen verloren gewaande data van partners terughalen via de data recovery service van Kroll Ontrack. Hiervoor heeft Kroll Ontrack voor resellers een speciaal Authorized Partner Programma ontwikkeld.

Kroll Ontrack richt zich op data recovery’s in de steeds complexere dataopslagomgevingen van ondernemingen. “Kroll Ontrack heeft speciale methoden en technieken voor het herstellen van data in bijvoorbeeld de uiterst complexe SAN-systemen”, vertelt Visser. “Kroll Ontrack staat al lang bekend als recoveryspecialist voor belangrijke zakelijke data. Wij herstellen gegevens van alle soorten harde schijven, ssd’s, RAID-systemen, servers, SAN, tapes en virtuele systemen. Wij zijn vaak door klanten benaderd die te maken hadden met gecrashte dataopslagsystemen, en met een leverancier die concludeerde dat data recovery onmogelijk was. Wij bewijzen het tegendeel, met onze succesvolle zakelijke data recovery’s van onder andere HPE EVA en 3PAR, EMC (zoals Isilion), DELL EqualLogic en NetApp systemen, waaronder ook NetApp WAFL waar we bijvoorbeeld ransomware aanvallen kunnen terugdraaien. We weten van alle SAN-systemen hoe de mechanismen zijn, ook de proprieraty onderdelen, en hoe de blockverdeling is. Daardoor weten we in veel gevallen hoe we data kunnen recoveren.”

Referentie cases

Kroll Ontrack heeft inmiddels de nodige referenties. Visser: “Een bedrijf verloor de toegang tot meer dan 230 miljoen cruciale bestanden als gevolg van een corrupt Media Agent-databasebestand op hun Commvault Media Server. Kroll Ontrack softwareontwikkelaars en datarecovery-ingenieurs creëerden een nieuwe methode om de Virtual Tape Library-array weer op te bouwen, om zo de gegevenstoewijzing te reconstrueren. Deze nieuwe tools zorgen voor een aanzienlijke verkorting van de tijd die nodig is voor het herstellen van data van Commvault-gebaseerde systemen.”

Kroll Ontrack is daarom de aanbevolen partner voor internationale fabrikanten, stelt Visser. “Bovendien herstellen wij als enige partij verloren gewaande data van virtuele systemen, zoals VMware, Microsoft Hyper-V, Oracle VM VirtualBox en Citrix Xen Server. We hebben al veel grote systemen gered die door IT-beheerders 'dood' waren verklaard.”

Freeze

Het merendeel van vermijdbare gegevensbeschadiging gebeurt in de eerste zestig minuten na een storing en door menselijk handelen, zegt Visser. “Om een paar voorbeelden te noemen: het wisselen van verkeerde disks in de RAID-configuratie; RAID-corruptie door vervanging van een onjuiste RAID-controller; het online forceren van harde schijven; het initialiseren van de verkeerde schijven; mislukte rebuilds; restores van onvolledige back-ups op hetzelfde systeem; maar ook het uitvoeren van een storage vMotion toepassing bij een haperend storage systeem.” (VMware vMotion is een vSphere-feature waarmee een actieve virtuele VMware-machine van de ene naar de andere host wordt verplaatst, zonder dat dit enige invloed van betekenis heeft op de productieomgeving).

Aan datarecoveryspecialisten wordt volgens Visser nog te vaak en onterecht gevraagd om een bevestiging dat alle data van een bedrijfsdataopslagsysteem écht verloren zijn. “Meestal hebben verschillende partijen dan al dagenlang op allerlei manieren geprobeerd om de data uit het systeem te krijgen. Niet zelden maakt dat ons werk nog lastiger. Niettemin weet Kroll Ontrack in veel gevallen toch nog data te herstellen. We doen dat door een nulsituatie vast te leggen. Je maakt dan een bit-to-bit kopie van de harde schijf; dat kan ook van data in de cloud en bij software defined storage. Met Kroll Ontrack Freeze wordt meteen een diagnose van de harde schijf gemaakt en krijgen we een duidelijk beeld van wat er aan de hand is. Voordat een recovery plaatsvindt, analyseren we eerst de gehele harde schijf. Daarna kunnen we voor de klant met een gerust hart en 'gefundeerd' overgaan tot vervolgacties.”

Data Recovery services

IT-dienstverleners die klanten willen helpen bij (vermeend) dataverlies, kunnen lid worden van het Kroll Ontrack Authorized Partner Program. “Partners kunnen kiezen uit de opties 'Referral' en 'Reseller' en hebben de vrijheid om per case te beslissen wat het beste past bij een specifieke klant”, benadrukt Visser. “Dit partnerprogramma geeft hun toegang tot hooggekwalificeerde datarecovery services en oplossingen waarmee ze hun klanten ontzorgen. We geven resellers daarbij goede tips en tricks. Authorized Partners hebben toegang tot kortingen, sales tools en marketingmateriaal via het Kroll Ontrack Partner Portal. Een datarecoveryplan is een zeer waardevolle uitbreiding van het dienstenaanbod.”

Wie een datarecovery business wil opbouwen, kan beginnen met een gratis online tool van Kroll Ontrack voor eerste hulp bij dataverlies. Visser. “Een handige tool, die partners op hun website kunnen zetten om vragen van klanten over Disaster Recovery (DR) 24/7 te kunnen beantwoorden. Het is een unieke online tool, die klanten helpt om zelf een diagnose te stellen en adviseert wat er moet gebeuren. Een IT-dienstverlener kan een branded of whitelabel versie van de tool op zijn eigen website plaatsen, zodat zijn klanten daar 24 uur per dag bij kunnen. De tool wordt aangepast zodat elke IT-dienstverlener een uniek partnernummer heeft. Bij een aanvraag wordt de IT-dienstverlener daarvan op de hoogte gesteld en als de klant bestelt, dan ontvangt de IT-dienstverlener een partnercommissie.”

Laatste hoop

Steeds meer resellers melden zich aan voor het Kroll Ontrack Authorized Partner Program, zegt Visser. “Afgelopen jaar zagen we een groei van 30 procent van nieuwe resellers, VARs, systeemintegratoren en service providers. Zij kunnen hun klanten bij dataverlies snel helpen. Vergeet niet: een reseller die de diensten van Kroll Ontrack aanbiedt, is voor de klant vaak de laatste hoop.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!