Toshiba-topman Shigenori Shiga vertrekt
14-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Toshiba-topman Shigenori Shiga vertrekt

Bestuursvoorzitter Shigenori Shiga stapt op bij het Japanse technologieconcern Toshiba. Hij treedt af nadat bleek dat Toshiba bijna 6 miljard euro moet afschrijven op zijn nucleaire divisie. Het bedrijf moet hierdoor delen van zijn geheugenchipdivisie afstoten.

Toshiba draait over het lopende boekjaar, dat in maart eindigt, een nettoverlies van zo’n 3,2 miljard euro. Dit is voor een flink deel te danken aan de nucleaire divisie van het bedrijf. Deze divisie bouwt in kerncentrales in de Verenigde Staten. Deze projecten zijn echter vertraagd en overschrijden het budget fors, waardoor Toshiba nu in zwaar weer verkeerd. 

Verkoop van deel chipdivisie
Het bedrijf kondigde in december al aan miljarden te moeten afboeken op de nucleaire tak. Het bedrijf kreeg het hierop zwaar te verduren op de beurs; de beurskoers van het bedrijf is sindsdien met 50% gezakt. Om dit verlies op te vangen ziet Toshiba zich genoodzaakt 20% van de aandelen van zijn chipdivisie te verkopen. Verschillende kopers hebben zich inmiddels gemeld. 

Twee jaar geleden kwam Toshiba ook al in zwaar weer terecht, nadat bleek dat het zijn bedrijfsresultaten jarenlang heeft gemanipuleerd. Het bedrijf was nog aan het herstellen van deze forse tegenvaller.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

management