Witold Kepinski - 18 februari 2017

Computerpioniers en het begin van het computertijdperk in Nederland

Vanaf 20 febuari is het boek 'Computerpioniers' van Gerard Alberts & Bas van Vlijmen verkrijgvaar over het begin van het computertijdperk in Nederland. Midzomer 1952 trad Nederland het digitale tijdperk binnen met de feestelijke presentatie van de ARRA, de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam. De verandering was ingrijpend. Niet omdat die ene machine nou zoveel uitrichtte — de ARRA heeft het na die dag nooit meer gedaan —, maar omdat er iets nieuws denkbaar werd.

De Nederlandse samenleving maakte in de jaren vijftig niet rechtstreeks kennis met computers. Er waren slechts een paar machines en heel weinig mensen hadden er toegang toe. Voor alle anderen verliep de kennismaking via de krant. Toch hadden de “moderne rekenmachines” grote betekenis. Het culturele effect ging voor de machine uit.

Dit boek gaat over de rekenaars en rekenaarsters, over de bouwers en de gebruikers van rekenautomaten. Het vertelt het verhaal van de “Klapclub”, waar wetenschappers en ingenieurs in “edele wedijver” experimenteerden met analoge en digitale apparaten. Het gaat over de Nederlandse samenleving, die deze mensen tot pioniers maakte en over de pioniers die voorgingen in de digitale cultuur.

Gerard Alberts doceert geschiedenis van digitale cultuur aan het Korteweg-de Vries Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Bas van Vlijmen is informaticus en wetenschappelijk redacteur en maakt kunstwerken over mens en techniek.

Computerpioniers. Het begin van het computertijdperk in Nederland

Gerard Alberts & Bas van Vlijmen paperback | 328 pagina’s| €22,95 | ISBN: 978 94 6298 378 6| 20 februari 2017

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!