Redactie - 15 februari 2017

'Organisaties hebben agile projecten onvoldoende onder controle'

'Organisaties hebben agile projecten onvoldoende onder controle' image

Bedrijven in Nederland en België stappen in toenemende mate over op ‘agile’ projectmanagement, waarbij projecten gedurende de uitvoering voortdurend worden bijgestuurd om het maximale resultaat te kunnen realiseren. De ondernemingen hebben echter veel moeite om voldoende controle te houden op de projecten. “Nu de omgeving waarin bedrijven moeten opereren continue verandert en klanten steeds veeleisender worden, groeit bij veel ondernemingen de behoefte om flexibeler met projectmanagement te kunnen omgaan”, zegt Joost Groosman (foto), partner bij KPMG Management Consulting. Groosman: “Veel bedrijven vinden dat ‘agile’ in tijden van onzekerheid en veranderende omstandigheden meer soelaas biedt dan de traditionele benaderingen die veel gestoeld zijn op de ‘waterval’ methode. Bij deze aanpak wordt bij aanvang van het project de uiteindelijke doelstelling geformuleerd en worden gedurende de uitvoering een aantal vaste fasen doorlopen.”

Agile is de nieuwe norm

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 75% van de bedrijven in Nederland en België op dit moment gebruikt maakt van ‘agile’. Van de ondernemingen geeft 60% aan dat ‘agile’ projectmanagement dé manier is om flexibeler te kunnen opereren en voortdurend in staat te zijn in te spelen op veranderingen. Drie van de vier onderzochte bedrijven verwachten dan ook dat ‘agile’ de komende jaren de nieuwe norm zal zijn voor het doorvoeren van verandering. Toch zal de traditionele, fasegerichte watervalbenadering niet direct verdwijnen. Van de onderzochte bedrijven gaat 85% ervan uit dat de komende jaren sprake zal zijn van een ‘hybride’ situatie waarbij beide benaderingen door elkaar heen zullen worden gebruikt.

Geen speeltje van de IT-functie

“Effectief project- en programmamanagement is essentieel om de strategische doelstellingen te realiseren”, zegt Groosman. Groosman: “Zeker in de relatief volatiele omgeving waarin bedrijven tegenwoordig opereren. De afgelopen jaren heeft een groot aantal ondernemingen dan ook ‘agile’ geïntroduceerd omdat deze benadering het succes van projecten aanzienlijk kan vergroten. Maar de implementatie is niet altijd gemakkelijk. Drie van de vier ondernemingen zien de mate van volwassenheid van de onderneming als het grootste obstakel voor de adoptie van ‘agile’. Hoewel de IT-functie ooit aan de wieg stond, is het voor een succesvolle toepassing noodzakelijk dat ook de andere functies binnen de organisatie van het begin tot het eind actief meedraaien.”

Lastig om controle los te laten

Ondank de voordelen geeft bijna de helft van de bedrijven aan dat het management het gevoel heeft te weinig controle te hebben over een agile project. Zo’n 40% van de bedrijven vindt dat een gevoel van controle één van de grootste uitdagingen is bij overstap naar deze vorm van projectmanagement. Groosman: “Agile vereist een totaal andere houding van het management dan de traditionele benadering van projecten. Het vertrouwen hebben dat het ‘zelfsturende’ agile team het project onder controle heeft, vormt het belangrijkste kenmerk. Voor veel volwassen ondernemingen is deze onzekerheid lastig. Zeker voor het management dat vaak op zoek gaat naar extra controlemechanismen. De kunst is echter om op het juiste moment voldoende afstand te durven nemen. Dat betekent dat bedrijven een aantal van de traditionele KPI’s vaarwel moeten zeggen en moeten leren om zich te concentreren op volstrekt andere indicatoren. Indicatoren die meer gericht zijn op de uiteindelijke waarde van het resultaat, op de teamprestatie en de dynamiek waarin het project met succes is voltooid.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!