Facebook noemt onderzoek van Ierse privacywaakhond zeer gebrekkig
17-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook noemt onderzoek van Ierse privacywaakhond zeer gebrekkig

Facebook uit forse kritiek op een onderzoek van de Ierse privacywaakhond naar de opslag van gebruikersdata van Europeanen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse social media-bedrijf noemt het onderzoek ‘zeer gebrekkig’ en is dan ook van mening dat de zaak niet doorgestuurd zou moeten worden naar het Europees Hof van Justitie.

Dit meldt Reuters. Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner heeft betrekking op de wijze waarop Facebook omgaat met gebruikersdata van Europeanen en deze opslaat op servers in de Verenigde Staten (VS). De privacywaakhond stelt dat niet zeker of de privacy van Europeanen hierbij voldoende is gewaarborgd. De toezichthouder heeft het Ierse Hooggerechtshof gevraagd de zaak door te verwijzen naar het Europees Hof van Justitie.

Privacy Shield
Facebook is echter van mening dat het onderzoek van de Ierse Data Protection Commissioner flink wat gebreken heeft. Zo wijst het social media-bedrijf erop dat het onderzoek is gestart voor de invoering van de nieuwe EU-US Privacy Shield, die de privacy van Europeanen moet waarborgen indien hun gebruikersdata in de VS wordt opgeslagen. Dit verdrag waarborgt de privacy van Europeanen dan ook volgens Facebook, terwijl het verdrag niet is meegenomen in het onderzoek van de Ierse privacywaakhond. De advocaat van Facebook, Paul Gallagher, stelt dan ook dat het onderzoek is ingehaald door de feiten.

Het onderzoek van de Ierse privacywaakhond is gestart nadat de Oostenrijkse rechtenstudent en privacyactivist Max Schrems een klacht indiende bij de Ierse Data Protection Commissioner over het feit dat Facebook zijn data in de VS verwerkt. Deze klacht is in Ierland ingediend, aangezien het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in de Ierse hoofdstad Dublin is gevestigd. Deze klacht heeft er uiteindelijk toegeleid dat het Safe Harbour-verdrag, de voorloper van de Privacy Shield, ongeldig is verklaard.

‘Onnodig en voorbarig’
Ook James Doherty, de advocaat van Schrems, uit kritiek op de Ierse privacytoezichthouder. Doherty noemt het verzoek van de waakhond om de zaak door te sturen naar het Europees Hof van Justitie ‘onnodig of op zijn minste voorbarig’. De advocaat wil dat de Ierse toezichthouder eerst meer onderzoek doet en alle beschikbare middelen inzet om datastromen te beperken indien de rechten van consumenten in gevaar zijn.

Terug naar nieuws overzicht