Omzet in wereldwijde BI- en analytics-markt groeit tot 18,3 miljard dollar in 2017

17-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Omzet in wereldwijde BI- en analytics-markt groeit tot 18,3 miljard dollar in 2017

De wereldwijde markt voor business intelligence (BI)- en analytics-software is in 2017 goed voor een omzet van 18,3 miljard dollar. Dit is 7,3% meer dan in 2016. In 2020 is de wereldwijde markt naar verwachting goed voor een omzet van 22,8 miljard dollar.

Dit voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau ziet een duidelijke scheiding tussen de BI- en analytics-markt in zijn geheel en het segment met ‘moderne BI- en analytics-software’. Dit laatste segment is in de afgelopen jaren opgekomen om te voldoen aan nieuwe organisatorische behoefte aan toegankelijkheid, flexibiliteit en diepere analytische inzichten. Hierbij is de markt verschoven van IT-gebaseerde system-of-record rapportages naar business-gebaseerde flexibele analytics inclusief self-service mogelijkheden.

Groei vlakt af
Gartner verwacht dat de groei op de markt voor moderne BI- en analytics-software gaat afvlakken. Waar de markt in 2015 nog met 63,6% groeide, komt de groei in 2020 naar verwachting uit op 19%. Dit is volgens het onderzoeksbureau vooral te danken aan het feit dat data en analytics mainstream is geworden.

“Aankoopbeslissingen zullen opnieuw in belangrijke mate beïnvloed worden door managers en gebruikers die meer flexibiliteit willen en de optie kleine persoonlijke of departementale implementaties uit te rollen om het succes hiervan te bewijzen”, aldus Rita Sallam van Gartner. “Enterprise-vriendelijke aanschafmodellen zijn nog kritieker geworden voor het succes van implementaties.” 

Meer informatie over de bevindingen van Gartner is hier beschikbaar. Bekijk hier de spelers in de Gartner Magic Quadrant.

gartner-mq-bi-2017.jpg

Terug naar nieuws overzicht