Redactie - 21 februari 2017

AEPEX optimaliseert Lamb Weston / Meijer supply chain met SAP IBP

Lamb Weston / Meijer optimaliseert zijn supply chain management met SAP Integrated Business Planning (IBP). De internationale producent gaat met deze op SAP HANA gebaseerde cloudoplossing in eerste instantie het budget- en forecasting-proces aan de verkoopzijde optimaliseren. SAP-partner AEPEX verzorgde de implementatie.

Lamb Weston levert aardappelproducten. Het bedrijf Lamb Weston / Meijer levert diepgevroren producten aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kruiningen - Nederland. Het bedrijf exploiteert vijf fabrieken: drie in Nederland, één in het Verenigd Koninkrijk en één in Oostenrijk. Lamb Weston / Meijer biedt werk aan 1.300 mensen.

Maandelijks maakt Lamb Weston / Meijer een forecast van de klantvraag, zodat het daarmee de inkoop, verkoop en beschikbare productiecapaciteit optimaal op elkaar kan afstemmen. Goede planning is belangrijk, zeker omdat Lamb Weston / Meijer in een groeimarkt opereert. De productiecapaciteit is niet onbeperkt, dus moeten verstandige keuzes worden gemaakt.

De accountmanagers leverden voorheen de data voor het budget aan in spreadsheets, die vervolgens handmatig in een centraal systeem werden gezet. De overstap op SAP Integrated Business Planning vereenvoudigt dat proces grondig. Accountmanagers kunnen hun voorgestelde budget direct in het systeem invoeren, waardoor de efficiency van het proces en betrouwbaarheid van de data toenemen.

Daardoor komt er ook tijd vrij voor data analyse op de budgetcijfers, waar het betrokken personeel voorheen met administratieve handelingen belast was. Bovendien kunnen ze gebruik maken van de vertrouwde Excel front-end of de gebruiksvriendelijke webinterface, welke bruikbaar is vanaf zowel vaste als mobiele apparaten.

Maximale efficiency
Naast een grotere efficiency kan Lamb Weston / Meijer met IBP aansturen op een betere marge. Doordat IBP ook op margeniveau inzicht geeft, kan het de capaciteitsbezetting niet alleen op totale salesvolume, maar ook op maximale winstgevendheid optimaliseren.

Lamb Weston / Meijer wil in de toekomst mogelijk ook klanten toegang tot het systeem verlenen. Die kunnen dan hun eigen forecasting direct in het systeem invoeren. Zo kan Lamb Weston Meijer in de gehele keten tijd besparen en de betrouwbaarheid verhogen. Accountmanagers hebben daarnaast eerder de beschikking over de forecastinggegevens, voor een nog efficiëntere bedrijfsvoering.

De samenwerking met implementatiepartner AEPEX verliep uitstekend. Dankzij een optimale match van LWM kennis vanuit de afdelingen Demand Management, Controlling en IT en de kunde van AEPEX. En door een goede voorbereiding, kundigheid en het cloudgebaseerde karakter van SAP IBP kon de oplossing binnen een half jaar werkend worden opgeleverd.

"IBP van SAP is een belangrijke opstap voor Lamb Weston / Meijer die aansluit bij onze lange termijn ambitie en strategie. Het is een realtime planningoplossing voor het analyseren van de toekomstige vraag en winstgevendheid. De oplossing ondersteunt het hele proces van vraag naar levering, inclusief analyse en het bouwen aan 'what if?'-scenario's. Met de juiste basis en de betrokkenheid van de diverse disciplines en functies binnen Lamb Weston / Meijer zijn we nog beter in staat om toekomstige kansen te zien voor onze industry en voor onszelf", zegt Marc Brillaxis, Sales Director van Lamb Weston / Meijer.

Foto V.l.n.r.: Harmen Wijnia (Aepex), Walco Verbiest (LWM), Frank Damen (Aepex), Toon van Beek (LWM),  Attie Zijderveld (LWM), Niels van Bokhoven (LWM) en Yvonne Brocke (Aepex). 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!