Witold Kepinski - 24 februari 2017

Bluebee verwerkt genetische analyses in IBM Cloud

IBM maakt bekend dat Bluebee, een internationale dienstverlener op het gebied van genetische analyses, kiest voor IBM Cloud. Bluebee’s private cloudplatform biedt een oplossing voor het verwerken van grote hoeveelheden genetische data. "Bluebee is een geweldig voorbeeld van een bedrijf dat op een innovatieve manier profiteert van IBM´s cloudplatform," aldus Paul de Vin (foto), Director IBM Cloud Benelux. "De cloud wordt een steeds crucialer hulpmiddel voor opslag, overdracht en het beheren van gegevens, naarmate er meer onderzoek wordt gedaan. Bluebee speelt hierdoor goed in op de trend en bevindt zich in een juiste positie voor de toekomst." 

Nieuwe technologieën stellen zorginstellingen en onderzoeksinstituten in staat om het genetisch profiel van mensen steeds nauwkeuriger in kaart te brengen zo meldt IBM. Het uitvoeren van deze grootschalige genetische analyses zorgt voor beter inzicht in mogelijke gezondheidsrisico’s, het sneller vaststellen van de juiste diagnose en het verzamelen van kennis over ziektes met een genetische basis, zoals diabetes, kanker of zeldzame ziektes. Verwacht wordt dat het gebruik van genetische data binnen de zorgsector exponentieel zal groeien zodra behandelingen van ziektes beter afgestemd kan worden op de individuele patiënt, aldus IBM.

IBM Cloud Object Storage

Bluebee zegt onderzoekscentra en klinische laboratoria een platform te bieden van waarmee ze grote hoeveelheden genetische data snel en efficiënt kunnen analyseren. Om de exponentiele groei van die data op te kunnen vangen, had Bluebee nood aan een effectieve oplossing voor de verwerking en opslag van data op de langere termijn. Een enkele patiënt analyse kan namelijk tot wel 1 TB aan gegevens in beslag nemen. IBM Cloud Object Storage biedt ongelimiteerde opslagruimte, ingebouwde versleuteling, en een pay-per-use model, waarbij men pas betaalt zodra er data opgeslagen wordt. Zo verbetert IBM Cloud Object Storage de flexibiliteit van Bluebee’s aanbod en stelt het haar klanten in staat om snel en makkelijk grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren. Hiermee. En omdat IBM wereldwijd meer dan 50 datacenters beheert, stelt Bluebee klanten in staat genetische data in hun eigen regio op te slaan, wat een vereiste kan zijn vanwege de daar geldende wet- en regelgeving.

Bare-metal

Daarnaast profiteert het bedrijf van IBM Aspera, een technologie waarmee de gegevensoverdracht wordt versneld. Hierdoor kan Bluebee lab- en testresultaten sneller en efficiënter aan klanten leveren dan voorheen mogelijk was. Met Aspera, is de data transmissie tijd met 75% gereduceerd. De verwerking van genetische gegevens vindt plaats via het IBM Bluemix platform, dat een bare-metal serveromgeving omvat.

"Wanneer het aankomt op het verwerken, opslaan en delen van data, zijn DNA-gegevens de grootste om te beheren," aldus Kurt Florus, CTO bij Bluebee. "De hoeveelheid data blijft groeien, waardoor een cloudoplossing voor ons de enige reële optie was. We kunnen onze klanten nu de mogelijkheid bieden om de doorlooptijd van hun gegevensanalyse aanzienlijk te verkorten. Zo levert de diagnostiek van kanker nu al zeven keer sneller resultaat op dan in een klassieke in-house opstelling."

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!