Witold Kepinski - 01 maart 2017

Google en SynerScope ontsluiten collectie Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Google en SynerScope ontsluiten collectie Rijksmuseum van Oudheden in Leiden image

De online collectie van het Rijksmuseum van Oudheden -zo’n 57.000 voorwerpen- is met de krachtige software van SynerScope en Google Cloud Vision API nu in slechts enkele uren in plaats van dagen te doorzoeken, eenvoudig te koppelen aan externe databases en integraal te visualiseren. Beeld en tekst zijn nu simultaan beschikbaar, met daaraan gekoppeld zowel een tijd- als een locatiebepaling. Dit leidt enorm snel tot wetenschappelijke inzichten op een manier die voorheen niet mogelijk was.

Het doorzoeken van data voor wetenschappelijk onderzoek is een tijdrovende klus. Databases zijn vaak verschillend gebouwd, beperkt doorzoekbaar en niet op elkaar aangesloten. Veel data zijn op die manier onvindbaar en nutteloos. “Dat kan anders in deze tijd waarin kunstmatige intelligentie en machine learning geen science fiction meer zijn”, dacht Egyptologe Heleen Wilbrink. Zeker nu musea steeds vaker hun collecties en digitale bronnen online zetten voor publiek en onderzoek. Wilbrink klopte aan bij het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en bij Google. Deze partijen sloegen vervolgens samen met SynerScope de handen ineen. Het resultaat is een pilot die uniek is in de wereld: de online museumcollectie kan dankzij de software van Google snel worden gecategoriseerd en verwerkt in de datavisualisatie van SynerScope. Ook geeft het systeem aan welke metadata en beschrijvingen bepaalde voorwerpen met elkaar delen en welke uiterlijke overeenkomsten er zijn. Onderzoek dat eerst maanden duurde, kost nu veel minder tijd. Als in de toekomst nog meer collecties zijn aangesloten, kan de onderzoekstijd met deze technologie worden teruggebracht tot een paar uur.

Inspiratiebron
“Het was een uitdaging om de ‘doorzoekbaarheid’ van onze online databases te verbeteren om de beschikbare collectiedata letterlijk meer waarde te geven’’, aldus Wim Weijland, directeur RMO. “Bijvoorbeeld als inspiratiebron voor nieuwe tentoonstellingsonderwerpen, maar ook voor publiek en voor onderzoekers. Een goed georganiseerde database kunnen we in de toekomst koppelen aan die van andere nationale en internationale musea en dat brengt ons nog meer kennis. Zo geeft de technologie van nu en van de toekomst ons een nog betere kijk op het verleden.”

“Bij SynerScope maken we moeilijk te koppelen data en databases snel inzichtelijk en bruikbaar”, legt CEO Jan-Kees Buenen uit. “De grote online collectie van het RMO leent zich daar uitstekend voor.” André Hoekzema, Head of Google Cloud Benelux: “De Vision API service die draait op het Google Cloud Platform maakt het herkennen van beelden toegankelijk. Google en SynerScope versterken elkaar doordat Synerscope een specifieke toepassing heeft gebouwd op basis van deze service. Deze pilot met het RMO biedt ook andere musea en wetenschappers perspectief op het versnellen van hun onderzoek.”

oudheden-rijksmuseum.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!